خانه  > slide, بهداشت و محیط زیست  >  در هفته ای که گذشت؛ نگاهی به گزارشات محیط زیستی در ایران

در هفته ای که گذشت؛ نگاهی به گزارشات محیط زیستی در ایران

خبرگزاری هرانا – حق بر محیط زیست و مبانی فلسفی آن، از قواعد حقوق بشر و حقوق طبیعی نشأت گرفته شده است. ابتدایی ترین حق طبیعی انسان در این کره خاکی، «حق حیات» است. اما طی دهه های اخیر به دلیل استفاده بی رویه از منابع طبیعی، عدم نظارت و توجه به مباحث زیست محیطی و الگوهای صحیح، محیط زیست طبیعی به شدت دچار صدماتی شده است. گزارش پیش رو حاصل ثبت ۵۲ واقعه محیط زیستی ایران است که در هفته اخیر منتشر و به هدف آگاهی سازی گردآوری شده است.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در هفته‌ ای که گذشت، ۴۸ شکارچی غیرمجاز و قاچاقچی چوب بازداشت و به مراجع قضایی معرفی شدند. از سوی دیگر شاخص کیفی هوا در ۲۳ شهر ناسالم و خطرناک اعلام شد. از دیگر اخبار مرتبط با محیط زیست میتوان به آتش سوزی منابع طبیعی کشور، بی توجهی به حیات وحش، پسماند و آلاینده های محیط زیستی اشاره کرد؛ در گزارش پیش رو به برخی از آنها پرداخته شده است.

آسیب رسانی به جنبه های مختلف محیط زیست در ایران کماکان ادامه دارد. از طرفی شهروندانی وجود دارند که به دلیل عدم آموزش یا نیازهای مالی دست به تخریب و آسیب رسانی به محیط زیست می زنند و از سوی دیگر نهادهای متولی در تلاش هستند تا از حجم این آسیب ها بکاهند، هر چند این تلاش ها قابل تقدیر است اما به نظر نمی آید میزان آن با شرایط محیط زیستی ایران تطبیق داشته باشد.

حیات وحش

حیات‌ وحش به کلیه جانداران از قبیل پستانداران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان و تمام گیاهانی گفته می‌شود که به صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان بر روی کره زمین زندگی کرده و آب و خوراک خود را خود تأمین می‌کند. اما دخالت و تصرف انسان در زیستگاه های طبیعی و مصرف بی‌رویه منابع طبیعی بسیاری از گونه های حیاط وحش را در معرض انقراض قرار داده است.

در هفته ای که گذشت، گزارش هایی از مرگ و میر متعدد حیوانات باغ وحش پارک ارم از جمله میرکات (دم عصایی)، فلامینگو و غاز منتشر شد. پیشتر نیز گزارش هایی از تلف شدن حیوانات در این پارک منتشر شده بود. مسئولان باغ‌وحش تاکنون توضیحی در این مورد ارائه نداده اند.

حسین شواخی، رئیس اداره محیط‌ زیست اردستان گفت: لاشه یک راس آهوی ماده در در منطقه حفاظت شده کهیاز که بر اثر برخورد با خودرو تلف شده بود، توسط مأموران یگان حفاظت محیط زیست این شهرستان خبر داد.

مریم امیدی رییس اداره حفاظت حیات وحش اداره کل حفاظت محیط‌زیست اصفهان اعلام کرد: ۳ قلاده توله خرس سیاه بلوچی که اواسط خرداد ماه امسال از متخلفان محیط زیستی گرفته شدند، به دلیل محدودیت مکانی، امکانات و نیروی انسانی به صورت موقت به باغ وحش صفه اصفهان منتقل شده اند.

همچنین، معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: ۲ قلاده گربه کاراکال که از گونه های بسیار نادر و ارزشمند محسوب میشود، توسط یک شهروند در منطقه مجاور منطقه حفاظت شده درونه مشاهده شدند.

به گزارش ایرنا، تابستان امسال ۳۵ مورد ثبت تصویر خرس قهوه‌ای در ارتفاعات مناطق جنگلی استان ایلام توسط یک محیط بان انجام شده است.

از سوی دیگر، مدیر کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر از مشاهده یک قلاده پلنگ ایرانی در تنگه شیرینه منطقه حفاظت شده کوه بیرمی این استان خبر داد.

بازداشت و محکومیت متخلفان محیط زیستی

حیات‌ وحش به کلیه جانداران از قبیل پستانداران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان و تمام گیاهانی گفته می‌شود که به صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان بر روی کره زمین زندگی کرده و آب و خوراک خود را خود تأمین می‌کند. اما دخالت و تصرف انسان در زیستگاه های طبیعی و مصرف بی‌رویه منابع طبیعی بسیاری از گونه های حیاط وحش را در معرض انقراض قرار داده است.
طی یک هفته اخیر با تلاش محیط بانان و جنگل بانان، دستکم نزدیک به ۲۱ تن چوب قاچاق در تنکابن، میامی، نمین، بهار، سرخه، اسلام آباد غرب، دامغان، ورامین، چهارمحال و بختیاری و آذربایجان شرقی ضبط و در این راستا ۱۰ متهم بازداشت شدند. همچنین طی این مدت دستکم ۳۸ شکارچی غیرمجاز در گرگان، داورزن، خرمشهر، زهک، خمیر، تندوره، قروه، میمه، بیجار، اردبیل، آستارا، لرستان، جغتای، شاهرود و بافت بازداشت و پس از نجات صید یا توقیف لاشه حیوانات و پرندگان شکار شده، به مراجع قضایی معرفی شدند.

حسین پارسان سرپرست نمایندگی حفاظت محیط زیست داورزن گفت: در بازرسی از منازل این شکارچیان غیرمجاز، اجزا و دست و پای هفت رأس قوچ و یک رأس میش وحشی کشف شد. همچنین یک قبضه سلاح برنو لول کوتاه غیرمجاز، یک دستگاه دوربین چشمی، کیسه خواب و مهمات مربوطه از این متخلفان به دست آمد و پس از تشکیل پرونده‌،‌ به مراجع قضایی معرفی شدند.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان زهک از بازداشت دو متخلف شکار و صید غیر مجاز در منابع آبی شمال استان خبر داد و گفت: این دو متخلف به همراه یک قبضه اسلحه شکاری و دو قطعه کاکایی در منطقه دستگیر و به همراه مستندات مربوطه به مراجع قضایی تحویل داده شدند.

رئیس و فرمانده یگان حفاظت محیط زیست شهرستان گرگان در رابطه با شکار غیر مجاز چهار رأس مرال (گوزن قرمز) و اختفای لاشه‌های شکار در صندوق عقب ماشین خودرو در پارک ملی گلستان گفت: پنج شکارچی غیر مجاز بازداشت و پس از بازرسی کامل و تشکیل پرونده برای رسیدگی تحویل مراجع قضائی شهرستان گالیکش شدند.

علی بیانی از دستگیری یک گروه از متخلفین جمع‌آوری قارچ ترافل توسط محیط‌بانان و جنگلبان در گرگان نیز خبر داد و گفت: یک گروه از متخلفین جمع‌آوری قارچ ترافل در منطقه گرگان توسط مأمورین یگان حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی شهرستان گرگان بازداشت و ادوات آن‌ها کشف و ضبط شد.

رئیس اداره و فرمانده یگان حفاظت محیط زیست شهرستان خمیر از دستگیری دوشکارچی غیر مجاز صید و شکار، در حاشیه منطقه حفاظت شده کشار خبرداد. با کشف و ضبط لاشه سه راس کل وحشی، یک قبضه سلاح جنگی کلاشینکف تاشو و یک قبضه اسلحه شکاری ساچمه زنی، مقادیری فشنگ و سایر ادوات این متخلفان برای سیر مراحل قانونی به مرجع قضایی شهرستان تحویل داده شدند.

فرمانده انتظامی شهرستان خرمشهر با بیان اینکه در بازرسی از یک خودرو ۷ قطعه پرنده شامل ۶ قطعه فلامینگو، یک قطعه حواصیل و سلاح شکاری بکار رفته کشف شد، اظهار داشت: پس از بررسی توسط اداره محیط زیست شهرستان و شناسایی این پرندگان کمیاب و محافظت شده، این دو شکارچی غیر مجاز پس از اعتراف و تشکیل پرونده به مرجع قضائی معرفی شدند.

مدثر تیموری رییس اداره پارک ملی تندوره از دستگیری شکارچیان غیرمجاز قبل از شروع به شکار در گشت و پایش محیط بانان در منطقه شکراب درگز خبرداد. مأمورین یگان سیار حفاظت محیط زیست از متخلفین بازداشت شده یک قبضه سلاح ساچمه زنی غیرمجاز و ۴ عدد فشنگ دست ساز غیرمجاز چهارپاره و سایر ادوات شکار کشف و ضبط کردند و پس از تشکیل پرونده به منظور انجام سیر مراحل قانونی به مراجع قضائی معرفی شدند.

توفیق زارعی رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان قروه از دستگیری شکارچی باسابقه که اقدام به شکار غیر مجاز یک سر خرگوش، یک رأس گراز وحشی، ۱۶ قطعه کبک، ۴ بال اردک سرسبز نر و یک بال اردک سرسبز ماده کرده بود خبر داد. در حال حاضر پرونده این شکارچی توسط واحد حقوقی شهرستان در حال پیگیری است.

هادی کیان فرمانده انتظامی شهرستان شاهین شهر و میمه از دستگیری قاچاقچی پرندگان کمیاب شکاری و کشف یک بهله عقاب شکاری پرطلایی که بومی آن بخش بود خبر داد. این متهم که در امر قاچاق پرندگان کمیاب شکاری فعال بوده به منظور انجام سیر مراحل قانونی به مرجع قضایی معرفی شد.

رییس اداره حفاظت محیط زیست بیجار گفت: چهار شکارچی متخلف گراز که از آنها ۳ راس لاشه گراز و ۴ قبضه اسلحه گلوله زنی کشف و ضبط شده است دستگیر و به منظور سیر مراحل قانونی این افراد به مراجع قضایی معرفی شدند.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست آذربایجان‌غربی در ۶ ماهه نخست سال جاری ، ۱۱۵ تخلف محیط زیستی توسط مامورین یگان حفاظت محیط زیست استان کشف شده و ۱۴۸ متخلف با تشکیل پرونده، به مراجع قضایی معرفی شده اند در این خصوص گفت: ۳۴ اسلحه شکاری از متخلفین کشف و ضبط شده که از این تعداد ۲۹ اسلحه مجاز و ۵ عدد غیرمجاز است که با سیر روند قانونی تحویل مراجع مربوطه شده است. ۴ مورد تخلف محیط زیستی در فضای مجازی که عمدتا مربوط به فروش غیرمجاز حیات وحش بوده است، شناسایی و متخلفین به مرجع قضایی معرفی شده‌اند. همچنین ۱۱۳ قطعه انواع پرنده مانند کبک، سارگپه و سهره طلایی از متخلفین زنده‌گیری پرندگان کشف و در طبیعت رهاسازی شده است و ۷۵۰ قطعه انواع ماهی نیز از صیادان غیرمجاز کشف و ضبط شده است.

رامین جمشیدی معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی اداره ‌کل محیط زیست استان اردبیل اظهار داشت: جمعی از اهالی یکی از روستاهای شهرستان انگوت با بستن دست و پای یک قلاده خرس، و تعقیب و گریز با تراکتور و ماشین اقدام به آزار و اذیت آن کردند که این اقدامات منجر به تلف شدن خرس شد. با شکایت اداره حفاظت محیط زیست شهرستان گرمی، هشت نفر از این متهمین توسط شعبه ۲ دادگاه عمومی انگوت به جریمه نقدی ۲ میلیارد و ۹۶۰ میلیون ریال محکوم شدند و در صورتی که گونه شکار شده ماده باشد، مبلغ ضرر و زیان به سه برابر افزایش می‌یابد.

محمد رضا سلامی رییس اداره حفاظت محیط زیست آستارا گفت: شش شکارچی که به صورت غیر مجاز اقدام به شکار تعدادی پرنده از گونه بلدرچین نموده بودند حین شکار دستگیر شدند. همچنین تعداد ۶ سلاح شکاری با تعدادی فشنگ توسط مأموران یگان حفاظت محیط‌ زیست توقیف و ضبط شد.

مدیرکل محیط زیست لرستان با اشاره به دستگیری ۶ گروه متخلف زیست محیطی در این استان گفت: هفته گذشته نیروهای یگان حفاظت محیط زیست استان موفق به کشف و ضبط تعداد ۲ قبضه اسلحه ساچمه زنی و یک قبضه اسلحه گلوله زنی در منطقه حفاظت شده سفیدکوه خرم آباد، یک قبضه اسلحه ساچمه زنی در پناهگاه حیات ‌وحش سفیدکوه ازنا، ۲ قبضه اسلحه گلوله زنی در شهرستان چگنی و یک قبضه اسلحه ساچمه زنی در شهرستان دورود به همراه تعدادی فشنگ و سایر ادوات شکار از این شش گروه متخلف محیط زیستی شدند. پرونده تمام متخلفین پس از تنظیم صورتجلسه اولیه جهت سیر مراحل قانونی به مراجع قضایی ارجاع شده است.

علیرضا شائینی فرمانده انتظامی شاهرود گفت: یک شکارچی غیر مجاز در این استان شناسایی و تعداد چهار قبضه سلاح شکاری بدون مجوز قانونی از وی کشف و ضبط شد.

اسحاق منظری توکلی سرپرست محیط زیست بافت از دستگیری ۲ گروه متخلف در این شهرستان خبر داد، از متخلفان چهار قطعه کبک ‌و سه قطعه تیهو همراه با سه قبضه سلاح ساچمه‌زنی، ۳۳ فشنگ کشف و ضبط شد و جهت سیر مراحل قانونی به مراجع قضایی معرفی شدند.

عباسعلی خسروی رییس حفاظت محیط‌ زیست جغتای گفت: دو شکارچی سابقه دار که اقدام به شکار دو رأس آهو از گونه‌های حمایت و حفاظت شده کرده بودند، پس از شناسایی توسط مأمورین یگان حفاظت محیط‌ زیست دستگیر و همچنین از این دو متخلف مهمات غیرمجاز چهارپاره و ادوات مونتاژ فشنگ چهارپاره، یک دستگاه دوربین چشمی و دو تیغه چاقو کشف شد.

عباسعلی خسروی با اشاره به دستگیری و تشکیل پرونده قضایی برای فردی که اقدام به زنده گیری یک رأس بره آهو کرده بود اظهار کرد: طی یک ماه گذشته تعداد ۲۳ مورد ادوات صید غیرمجاز آبزیان از ۹ نفر متخلف کشف و ضبط شده است.

جلال حسینی فرمانده انتظامی سرخه از توقیف ۲ دستگاه خودروی نیسان و کشف بیش از ۳ تن چوب تاغ قاچاق در سرخه به ارزشی بالغ بر پنج میلیارد ریال خبر داد و گفت: ۲ متخلف در این راستا دستگیر و به مرجع قضایی معرفی شدند.

مجتبی تاسه، رئیس منابع طبیعی و آبخیزدارب اسلام‌ آبادغرب گفت: از کشف و انهدام چندین کوره زغال در قاپقوی _مله سرخ منطقه حمیل خبر داد.

فرمانده انتظامی دامغان از توقیف یک دستگاه خودروی خاور و کشف ۳۵۰ کیلوگرم چوب تاغ قاچاق در این شهرستان خبر داد. ۲ متخلف در این راستا دستگیر و به مرجع قضایی معرفی شدند.

علی اصغر سپه وند رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری ورامین از کشف ۱۷۰ کیلوگرم چوب جنگل های دست کاشت در این شهرستان خبر داد و گفت: چوب‌های کشف شده از گونه تاغ است و ارزش تقریبی آنها ۵ میلیارد و ۴۳۲ میلیون ریال برآورد شده است. متخلفان ضمن توقیف خودرو با تشکیل پرونده برای سیر مراحل قانونی به کلانتری بخش جواد آباد منتقل شدند.

فرمانده انتظامی اردل چهارمحال و بختیاری با اشاره کشف و ضبط ۲۰۰ کیلوگرم چوب قاچاق از یک دستگاه خودرو در این شهرستان گفت: پرونده قضایی در این خصوص تشکیل و ۲ نفر متهم به مراجع قضایی معرفی شدند. صادق رضایی افزود، از ابتدای سال‌جاری تاکنون ۱۰ تن و ۳۶۵ کیلو چوب، یک تن و ۳۰۵ کیلو زغال و چهار هزار و ۱۸۰ کیلو محصولات فرعی مرتعی در چهارمحال و بختیاری کشف شده است.

علی حسن حیدری فرمانده انتظامی شهرستان بهار گفت: در بازرسی از یک دستگاه کامیون ۱۵ تن انواع چوب قاچاق فاقد مجوز به ارزش تقریبی ۷۵۰ میلیون ریال کشف شد. متهم با تشکیل پرونده و خودروی توقیفی و کالای قاچاق، به مراجع مربوطه تحویل داده شد.

بهادر دیلمی فرمانده انتظامی شهرستان تنکابن با اشاره به دستگیری یک قاچاقچی چوب گفت: در بازدید از یک خودروی نیسان ۲ تن چوب جنگلی قاچاق را کشف کردند. ارزش این چوب ها براساس نظر کارشناسان ۱۰۰ میلیون عنوان شده است همچنین متهم پس از تشکیل پرونده به مرجع قضائی معرفی شد.

فرمانده انتظامی میامی از کشف ۱ تن چوب تاغ در یک دستگاه خودروی نیسان خبر داد و گفت: ارزش چوب های تاغ قاچاق طبق نظر کارشناسان یک میلیارد ریال برآورد شده و محموله به اداره منابع طبیعی میامی تحویل داده شد. در این راستا یک نفر دستگیر و با تشکیل پرونده، خودرو مورد نظر توقیف شده است.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان نمین از شناسایی عاملان قطع درختان جنگل‌های نیارق در این شهرستان خبر داد. در این رابطه ۲ دستگاه موتورسیکلت، یک دستگاه اره موتوری از قاچاقچیان کشف و ضبط شده و ۶ باب کوره زغال ایجاد شده توسط قاچاقچیان هم تخریب گردید.

روابط عمومی حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی اعلام کرد، پس از شناسایی و دستگیری عامل قطع ۳۵ اصله درخت بلوط در جنگل های ارسباران پس از تشکیل پرونده به مراجع قضایی معرفی شد که بر این اساس مجرم به پرداخت یک میلیارد و ۸۳۰ میلیون ریال در حق سازمان حفاظت محیط زیست محکوم شد.

حق تنفس و هوای پاک

براساس گزارش‌ها، سالانه تعداد پر شماری از شهروندان بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست می‌دهند. این مشکل علتی جز سو مدیریت و عدم توجه به کنوانسیون‌ها و قراردادهای بین‌المللی در این زمینه ندارد.
طی هفته ای که گذشت شاخص کیفی هوا در شهرهای تهران ۳۳۶، مشهد ۱۲۵، اصفهان ۱۲۶، آبادان ۱۵۳، اهواز ۱۱۲،خرمشهر ۱۵۹، کاشان ۱۶۸، بهبهان۲۰۲، دزفول ۳۴۹، شوشتر ۱۶۲، زیرکوه ۱۱۷، شوش ۵۰۰، قهجاورستان ۱۶۸، امیدیه ۴۴۹، هویزه ۱۸۰، رامهرمز ۵۰۰، ماهشهر۱۴۱، هندیجان ۱۹۳، زرین شهر ۱۵۶، اندیمشک ۱۸۴، سجزی ۱۸۹، خمینی‌شهر ۱۴۳، و شوشتر ۳۵۷ ناسالم برای گروه های حساس، ناسالم برای تمام گروه ها، بسیار ناسالم و یا خطرناک اعلام شد.
شاخص کیفی هوا از صفر تا ۵۰ هوای پاک، ۵۱ تا ۱۰۰ هوای سالم، ۱۰۱ تا ۱۵۰ ناسالم برای گروه‌های حساس، ۱۵۱ تا ۲۰۰ ناسالم برای عموم، ۲۰۱ تا ۳۰۰ بسیار ناسالم و ۳۰۱ تا ۵۰۰ خطرناک است.

شاخص کیفی هوا (Air Quality Index) معیاری است که غلظت ترکیبات مختلف آلاینده موجود در هوا نظیر مونوکسید کربن، دی اکسید گوگرد، ترکیبات نیتروژن دار، اوزون و ذرات معلق (ذرات کوچک‌تر از ۱۰ میکرومتر و ذرات کوچک‌تر از ۲.۵ میکرومتر) را که دارای حدود مجاز متفاوت با واحدهای مختلف است به یک عدد بدون واحد تبدیل می‌کند و وضعیت آلودگی هوا را نمایش می‌دهد.

آتش سوزی منابع طبیعی

به طور کلی جنگل‌ها در نتیجه عمل کربن گیری مرتباً گاز کربنیک هوا را که در اثر تنفس موجودات زنده و فعل و انفعالات شیمیایی و آلودگی های محیط زیست وارد هوا می‌شود جذب کرده و گاز اکسیژن را پس می‌دهد. از این رو باید مورد توجه ویژه ای قرار گیرند.

در هفته ای که گذشت، فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری از وقوع ۱۱۶ فقره حریق در جنگل‌ها و مراتع این استان در نیمه نخست سال جاری خبر داد. صادق محمدی در این خصوص افزود: امسال در مجموع در ۵۴۶ هکتار از جنگل‌ها و مراتع استان آتش‌سوزی رخ دادکه ۲۳۷ هکتار جنگل و ۳۰۹ هکتار مرتع طعمه حریق شدند.

مدیرکل مدیریت بحران استان کرمانشاه ضمن اشاره به آتش‌سوزی بیش از ۱۳۰۰۰ هکتار از اراضی این استان طی شش ماه گذشته اعلام کرد: ۳۰۰۰ نفر در ارتباط با آتش سوزی‌های عمدی در کرمانشاه شناسایی و به مراجع قضایی معرفی شده‌اند. افشین یگانه با بیان اینکه ۹۰% آتش سوزی‌ها در استان کرمانشاه منشاء انسانی داشته است افزود: موارد بروز آتش سوزی نسبت به سال گذشته ۳۰۰% افزایش داشته و از این میزان ۸۵% حریق‌ها در مناطق منابع طبیعی و ۹۷% در مناطق محیط زیست رخ داده است.

از سوی دیگر، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان اعلام کرد: روز سه شنبه ۳ مهرماه بخشی از اراضی منابع طبیعی ارتفاعات منطقه مرزبُن شهرستان کردکوی دچار آتش سوزی شد که با تلاش نیروهای مردمی و امدادی اطفا شد.

به گزارش مهر، اراضی مرتعی شهرستان فریدن در استان اصفهان برای چندمین بار در سال جاری به علت خطای انسانی دچار آتش‌سوزی شد.

علاوه بر این، مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی همدان گفت: با تلاش آتش نشانان و یگان حفاظت منابع طبیعی آتش سوزی‌های مراتع اطراف شهر همدان در مناطق جاده انجلاس، حیده و فخر آباد در دامنه کوهستان الوند و پوشش گیاهی باغات منطقه فخرآباد مهار شد.

همچنین، فرماندار شهرستان بهمئی در استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: آتش سوزی در راضی جنگلی و مرتعی در منطقه گردشگری ماغَر این شهرستان سه روز طول کشیده و وزش باد شدید شعله های آتش را در این منطقه شعله ور کرده است. علی محمدی افزود: امیدواریم با تلاش گروه‌های اطفاء حریق، نیروهای مردمی، پرسنل ادارات منابع طبیعی و آبخیزداری، حفاظت محیط زیست و بسیج این شعله ها را خاموش کنیم.

به گزارش مهر، آتش سوزی در دامنه‌های کوه الوند و مراتع عباس آباد این شهر با تلاش گروه‌های عملیاتی منابع طبیعی و نیروهای آتش نشانی، مهار شد. در سال جاری ۵۰۰ هکتار از مراتع استان قزوین در آتش سوخت در حالی که این آمار در سال گذشته حدود ۱۰ هکتار بود. مهمترین علل افزایش آتش سوزی در مراتع این استان افزایش دمای هوا و افزایش پوشش گیاهی به دلیل بارندگی‌های زیاد، عنوان شده است.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست آذربایجان‌غربی از اطفای حریق در ۳۶ هکتار از مناطق تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست این استان، توسط مامورین یگان حفاظت محیط زیست، عوامل آتش نشانی و با همکاری نیروهای انتظامی و جوامع محلی خبر داد.

منصور شیشه فروش، مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: ۵ فقره حریق در اراضی مرتعی استان اصفهان در روزهای ۳۱ شهریور و ۱مهر گزارش شده است که باعث بروز خسارت به ۲۴ هکتار از اراضی این استان شد که با تلاش عوامل یگان حفاظت از منابع طبیعی و همکاری تیم‌های محلی روستاها مهار شدند. وی افزود: از ابتدای سال جاری تا کنون در پی وقوع ۶۷ مورد آتش سوزی در اراضی مرتعی استان ۲۱۱ هکتار از مراتع جنوب و غرب اصفهان طعمه حریق شد که علت ۹۸% از آن ها عوامل انسانی بوده است.

فقدان مدیریت بارش های حداقلی؛ خشکسالی و از بین رفتن منابع آبی

خشک‌سالی می‌تواند باعث عدم توازن در میزان آب و در نتیجه آن کمبود آب، نابودی گیاهان، کاهش عمق آب‌های سطحی و خاک مرطوب شود. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که تبخیر سطحی و تبخیر آب از گیاهان از حد معمول در مدت معین بیشتر شود. عدم مدیریت صحیح منابع آبی در کشور، اثرات جبران ناپذیر این مهم را عمیقتر میکند.

در هفته ای که گذشت، معاون بهره‌برداری و توسعه آب شرکت آب و فاضلاب استان تهران اعلام کرد که این استان برای چهارمین سال پیاپی خشکسالی را تجربه کرده است در حالی که دوره‌های قبلی خشکسالی دو سال طول می‌کشید و این موضوع تاکنون بی سابقه است. وی همچنین از وجود بحران کم آبی در تهران بر اثر کاهش ظرفیت آب سدها در پی کاهش بارندگی‌، افزایش جمعیت و گسترش شهر تهران و گرمای بی‌سابقه خبر داد.

به گزارش ایلنا، قسمتی از آبخوان‌های کشور تا ۱۵ سال آینده کاملاً خشک خواهند شد و ممکن شاهد مهاجرت عده زیادی از نواحی مرکزی ایران، که فاقد آب خواهد بود، باشیم. استان های تهران و بوشهر با ۱۷% خشکسالی، قزوین با ۱۴%، چهارمحال و بختیاری با ۱۳% و سمنان و فارس با ۱۲% خشکسالی در رده‌های بعدی هستند.

بحران فرونشست زمین در ایران

یکی از مسائلی که در اثر برداشت بی‌رویهٔ آب زیرزمینی رخ می‌دهد، فرونشست زمین است. امری که به گفته برخی از کارشناسان، عدم مدیریت آب های سطحی موجود توسط مسئولان متولی و نهایتا اقدام به برداشت بیش از حد از آبهای زیرزمینی، رشد به سزایی به آن می بخشد. نشست زمین باعث ایجاد شکاف‌های عمیق در سطح زمین، کج شدن لوله‌های چاه، خرابی ساختمان‌ها و نهایتا ایجاد تلفات جبران ناپذیر برای انسان ها و دیگر موجودات زنده می شود.

به گزارش ایلنا، بنابر تازه ترین مطالعات انجام شده، ۳.۵% از مساحت کشور در حال فرونشست است. بعضی از سفره‎‌های آب زیرزمینی در ایران به طور کامل از بین رفته‌ و یا در معرض نابودی قرار دارند. استان کرمان با بیش از ۳۵ سانتی‌متر فرونشست در سال بدترین وضعیت را دارد و خراسان رضوی، فارس، تهران، اصفهان، البرز، یزد و بخش‌هایی از استان همدان در جایگاه های بعدی قرار دارند.

بحران پسماند و آلاینده های محیط زیستی

سرپرست معاونت خدمات شهری و محیط زیست شهرداری منطقه ۱۹ تهران از جمع‌آوری و انتقال ۶ تن پسماند خشک غیرمجاز از هفت گاراژ دپوی پسماند در منطقه خلازیر خبر داد.

مهدی احمد مهرابی افزود: طی یک ماه گذشته ۱۱ هزار و ۹۱۰ کیلوگرم پسماند از محل‌های تفکیک غیر مجاز در تهران جمع آوری شده و محل‌های این فعالیت ها پلمب و صاحبان آن ها به مراجع قضایی معرفی شدند.

حمیده خدنگی، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان اسلامشهر، از پلمب یک واحد آلاینده و غیرمجاز آبکاری در این شهر خبر داد. این واحد متخلف علیرغم صدور اخطاریه و اعطای مهلت، اقدامی جهت رفع آلودگی انجام نداده بود.

مدیر کل حفاظت محیط زیست مازندران با اشاره به اینکه ۸۵% فعالیت معادن شن و ماسه این استان غیر استاندارد است، اعلام کرد: آلودگی هوای محور هراز ناشی از گرد و خاک فعالیت معادن شن و ماسه در این ناحیه است.

عطاالله کاویان در اداکه افزود: این معادن با مجوز برداشت ۶ ماهه بیش از ۱۰ سال است که فعالیت میکنند و در حال حاضر بیشتر آن ها به دلیل خسارت های زیست محیطی در آستانه توقف و پلمب قرار دارند.

مطالب مرتـبط

بدون نظر

نظر بگذارید