خانه  > بهداشت و محیط زیست  >  در هفته‌ای که گذشت؛ نگاهی به گزارشات محیط زیستی در ایران

در هفته‌ای که گذشت؛ نگاهی به گزارشات محیط زیستی در ایران

خبرگزاری هرانا – زنده‌گیری و قاچاق پرندگان شکاری هم‌زمان با فصل بازگیری، شکار غیرمجاز و قاچاق چوب، آلودگی هوا در خوزستان، اصفهان، مشهد و چند شهر دیگر، کاهش ذخایر سدها و منابع آب زیرزمینی، فرونشست زمین، آتش‌سوزی در جنگل‌های بلوط سردشت و مشکلات پسماند و فاضلاب از مهم‌ترین موضوعات گزارش‌های محیط زیستی این هفته بودند. برخورداری از محیط زیست سالم با حق حیات و سلامت شهروندان پیوند مستقیم دارد. در این گزارش، ۱۴۵ مورد مستقل از خبرهای محیط زیستی گردآوری‌شده در این هفته مرور می‌شود.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، این مرور بر پایه گزارش رسانه‌ها و مقام‌های نام‌برده در متن تنظیم شده است. این گزارش‌ها از کشف و ضبط ده‌ها پرنده شکاری زنده‌گیری‌شده، دستگیری شکارچیان غیرمجاز در استان‌های مختلف، توقیف محموله‌های چوب قاچاق و ثبت وضعیت ناسالم و در مواردی خطرناک هوا در شماری از شهرها حکایت دارند. کاهش ذخایر سدهای استان مرکزی، کسری آب‌های زیرزمینی، هشدار درباره فرونشست زمین، مهار آتش‌سوزی در حدود نیم هکتار از جنگل‌های بلوط سردشت و ورود فاضلاب به رودخانه‌ها نیز در این گزارش‌ها آمده است. کشف لاشه دو فوک خزری، بحث درباره قطع درختان حاشیه رودخانه‌های مازندران و مجروح شدن یک محیط‌بان در ملایر از دیگر خبرهای این دوره بود.

حیات وحش

به گزارش مهر، یک قلاده خرس قهوه‌ای بر اثر برخورد با خودرو در محور سعادت‌شهر ـ شیراز تلف شد. رسول کرمی، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان پاسارگاد، گفت حضور خرس‌ها در مزارع و باغ‌ها برای تغذیه، احتمال برخورد آن‌ها با ماشین‌آلات کشاورزی را افزایش می‌دهد. او از کشاورزان و رانندگان کمباین و ادوات برداشت ذرت خواست هنگام مشاهده خرس، ماشین‌آلات را به‌طور کامل متوقف کنند.

در سواحل مازندران، لاشه دو فوک خزری در دو نوبت پیدا شد. رکنا به نقل از معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره‌کل حفاظت محیط زیست مازندران گزارش داد با کشف لاشه‌ای در ساحل میانکاله، شمار تلفات این گونه از ابتدای امسال به ۳۷ قلاده رسیده است. لاشه در وضعیت فساد پیشرفته بود و امکان کالبدگشایی برای تعیین علت مرگ وجود نداشت. در گزارشی دیگر، کانال خبر فوری ساری از کشف لاشه دیگری در ساحل ساری و رسیدن این شمار به ۳۸ قلاده خبر داد. رئیس اداره حفاظت محیط زیست ساری اعلام کرد به دلیل متلاشی شدن بافت لاشه، نمونه‌برداری و بررسی علت مرگ ممکن نبود و لاشه دفن بهداشتی شد.

دو یوزپلنگ برادر پس از ۹ ماه بی‌خبری در منطقه مرزی سمنان و خراسان رضوی مشاهده شدند؛ خبرگزاری فارس ویدیویی از این مشاهده منتشر کرد. در آذربایجان غربی، صداوسیما به نقل از حجت جباری، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان، از مشاهده بیش از ۳۵۰ بال پلیکان در تالاب‌های نقده خبر داد. به گفته او، تالاب‌های درگه‌سنگی، شورگل حسنلو، سولدوز، درنا و طالقان در نقده و تالاب کانی برازان در مهاباد وضعیت مساعدی دارند و آبگیری تالاب‌ها با آغاز فصل مهاجرت و بارندگی شروع شده است.

انتشار ویدیویی از پرسه یک قلاده کانگورو در خیابان‌های کرمان، بررسی صحت ویدیو و چگونگی ورود احتمالی این حیوان را در دستور کار یگان حفاظت محیط زیست و پلیس فتا قرار داد. زهرا معزی، رئیس اداره حیات وحش اداره‌کل حفاظت محیط زیست کرمان، در گفت‌وگو با ایرنا گفت این گونه بومی ایران نیست و نگهداری شخصی آن ممنوع است. به گفته او، در صورت واقعی بودن ویدیو باید مشخص شود این حیوان از چه راهی و با چه مجوزی وارد استان شده است.

در همدان، یک بزمجه بیابانی نابالغ که یکی از شهروندان تحویل داده بود، به دلیل بیماری پس از معاینه دامپزشک به مرکز نگهداری خزندگان باغ‌وحش منتقل شد. شهرام احمدی، مدیرکل حفاظت محیط زیست همدان، در گفت‌وگو با ایرنا گفت این خزنده پس از درمان و تأیید سلامت در زیستگاه طبیعی رها می‌شود. در آبیک قزوین، به گزارش کانال آخرین خبر قزوین، یک بهله عقاب طلایی پس از برخورد با کامیون با کمک یک خانواده به اداره محیط زیست شهرستان تحویل شد و قرار است پس از بهبودی در ارتفاعات پیغمبرکوه رها شود. در دهاقان اصفهان نیز، به گزارش کانال دهاقانی‌ها، یک بهله قرقی روز جمعه یکم آبان از سوی یک دوستدار طبیعت به مأموران محیط زیست تحویل شد تا وضعیت جسمانی آن بررسی شود.

به گفته رئیس اداره حفاظت محیط زیست فیروزه، یک قطعه حواصیل خاکستری آسیب‌دیده را کشاورزی ساکن روستای ینگه‌قلعه برای تیمار به این اداره تحویل داد. در شهریار، صداوسیما به نقل از سپیده وجیهی، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان، گزارش داد سه بهله دلیجه و یک بهله باکلان که شهروندان تحویل داده بودند، پس از بررسی سلامت در زیستگاه طبیعی رها شدند. در مریوان هم مهدی بالیده، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان، در گفت‌وگو با مهر گفت یک سارگپه و یک فلامینگو پس از درمان و بازیابی توانایی پرواز در تالاب بین‌المللی زریوار رها شدند.

در منجیل، به گزارش کانال باشهرستان، یک جوجه‌تیغی نابالغ که وارد محدوده مسکونی شده بود، با اقدام یک شهروند به طبیعت بازگردانده شد. صداوسیمای آذربایجان غربی از تحویل شش خرگوش همراه با سه نوزاد به اداره حفاظت محیط زیست ارومیه خبر داد. در بهشهر، به اعلام روابط عمومی اداره حفاظت محیط زیست شهرستان، یک بهله سنقر که از صیادان بازهای شکاری کشف شده بود، در پناهگاه حیات وحش میانکاله رها شد. در منطقه حفاظت‌شده ورجین شمیرانات، به گزارش ایرنا، محیط‌بانان لوله انتقال آب یکی از آبشخورهای حیات وحش را که قطع شده بود دوباره وصل کردند. رضا کرمی، سرپرست اداره حفاظت محیط زیست شمیرانات، گفت نشانه‌ای از بیماری یا تلف شدن حیوانات در مناطق حفاظت‌شده دیده نشده است.

به گزارش صداوسیما، رئیس اداره حفاظت محیط زیست آستارا گفت از ابتدای امسال ۲۰ مورد حیات وحش آسیب‌دیده و گرفتار تیمار شده و ۱۸ مورد از آن‌ها در زیستگاه طبیعی رها شده‌اند. این آمار مربوط به چند ماه است، نه اقدامات یک هفته.

بازداشت و محکومیت متخلفان محیط زیستی

هم‌زمان با فصل بازگیری، چند محموله پرنده شکاری زنده‌گیری‌شده کشف شد. ایرنا به نقل از قدیر حسن‌زاده، مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان، گزارش داد ۲۹ بهله پرنده شکاری از نوع شاهین و ترم‌تای در بازرسی از یک اتوبوس مسیر گرگان ـ شیراز در پلیس‌راه نوکنده شهرستان بندرگز کشف و ضبط و متهمان به مراجع قضایی ارجاع شدند. کانال خبر ویژه از معرفی سه متهم این پرونده در نوکنده به مراجع قضایی خبر داد. به گفته حسن‌زاده، پرندگان پس از بررسی‌های دامپزشکی و اطمینان از سلامت، در زیستگاه‌های مناسب رها خواهند شد.

در استان بوشهر، مهر به نقل از سردار عبدالله خسروی، فرمانده مرزبانی استان، گزارش داد مأموران در محور فارس به بوشهر دو خودروی سواری را متوقف کردند و سه قطعه شاهین جاسازی‌شده کشف شد. به گفته او، قاچاقچیان قصد داشتند پرندگان را با شناور به کشورهای حاشیه خلیج فارس ببرند؛ ارزش آن‌ها ۱۳۰ میلیارد ریال برآورد و سه متهم دستگیر شدند. در دشتستان، صداوسیما به نقل از عبدالرحمن مرادزاده، مدیرکل حفاظت محیط زیست بوشهر، از کشف دو بهله شاهین از یک متخلف در ایست و بازرسی شهید صلاحی با همکاری پلیس اطلاعات خبر داد. در گزارشی جداگانه، کامبیز عبدالهی، رئیس اداره حفاظت محیط زیست دشتستان، در گفت‌وگو با مهر گفت متخلفی با همکاری پلیس آگاهی در همان ایستگاه دستگیر و یک بهله پرنده شکاری بحری از خودروی او کشف شد؛ به گفته او، این پرنده از گونه‌های در معرض خطر انقراض است.

به گزارش مهر، در بندرلنگه مأموران دریابانی پس از تعقیب و گریز دو متهم را دستگیر کردند. به گفته سرهنگ بهروز اکفوره، فرمانده پایگاه دریابانی بندرلنگه، دو شاهین، ۱۴ قطعه قمری، ۱۰ متر تور صیادی غیرمجاز و دو تله قفسی از آنان کشف شد و ارزش محموله ۳۰ میلیارد و ۷۰۰ میلیون ریال برآورد شده است. کاظم شریفی، فرمانده یگان حفاظت محیط زیست هرمزگان، نیز گفت در مأموریت‌های نظارتی در مناطق غربی استان یک متخلف زنده‌گیری پرندگان شکاری دستگیر شد. در این مأموریت‌ها ۱۵ باب کوخه، هشت بهله دلیجه، ۱۴ قطعه پرنده طعمه و ۳۰ رشته تور صید کشف شد.

در همدان، شهرام احمدی فارسانی، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان، در گفت‌وگو با ایرنا گفت دو متهم به زنده‌گیری و قاچاق پرندگان در ایست بازرسی شهید زارعی دستگیر و به مرجع قضایی معرفی شدند. یک بهله دلیجه، ۲۷ قطعه کبوتر چاهی و هفت قطعه گنجشک از آنان کشف شد. در دره‌شهر ایلام، روابط عمومی اداره حفاظت محیط زیست از دستگیری دو متخلف زنده‌گیری پرندگان شکاری و کشف دو بهله عقاب و ۱۴ قطعه کبوتر طعمه خبر داد. در آذربایجان غربی، حجت جباری در گفت‌وگو با مهر و در گزارشی از عملکرد یگان حفاظت استان گفت ۹۲ متخلف شکار و صید شناسایی، دستگیر و به مراجع قضایی معرفی شده‌اند. به گفته او، دو گروه زنده‌گیری پرندگان شکاری نیز دستگیر و سه قطعه قرقی کشف شد.

در خوزستان، محمدجواد اشرفی، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان، در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا گفت در گشت‌های فصل بازگیری ۲۰ باب کوخه تخریب شد: ۱۷ باب در رامشیر، دو باب در هندیجان و یک باب در خرمشهر. دو قمری خانگی در رامشیر و یک سنقر سفید و یک یاکریم در خرمشهر رها شدند. به گزارش صداوسیما، رضا جاوید، مدیر اداره محیط زیست آبادان، گفت محیط‌بانان آبادان پنج کوخه بازگیری را تخریب کردند. آنان دو بهله دلیجه، یک بهله سنقر، نه قمری، دو کبوتر چاهی و چهار باقرقر را ضبط و سه متخلف را دستگیر و معرفی کردند. در هندیجان، به اعلام محسن شعبانی، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان، یک کوخه شکار و یک رشته تله زنده‌گیری هوبره به طول تقریبی ۵۰۰ متر تخریب و یک سمانه و یک کبوتر باغی آزاد شد. در امیدیه نیز یعقوب گوبالی‌زاده، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان، در گفت‌وگو با ایسنا گفت یک رشته تله غیرمجاز صید هوبره به طول تقریبی ۵۰۰ متر شناسایی و امحا شد.

یگان حفاظت سیار پارک ملی دریاچه ارومیه یک کوخه غیرمجاز زنده‌گیری پرندگان شکاری را در سواحل شرقی پارک، در محدوده مشرف به روستای خورخور و مصب آجی‌چای، تخریب کرد. صداوسیما به نقل از بهزاد شیرپنجه، رئیس اداره پارک ملی، گزارش داد یک یاکریم و دو پرنده با نام محلی «لیل» پس از بررسی رها شدند. در کرمان، به گزارش روزنامه پیام ما، امیرحمزه درخشانی، سرپرست اداره حفاظت محیط زیست شهرستان، از کشف ۲۰ قطعه سهره طلایی زنده‌گیری‌شده و رهاسازی آن‌ها با دستور قضایی خبر داد و گفت پرونده متخلف به مراجع قضایی ارجاع شده است. در دزفول، حجت غفاری‌مقدم، مسئول منطقه شکار ممنوع قلعه‌شاداب، در گفت‌وگو با ایسنا گفت پنج بچه‌سنجاب در یک فروشگاه حیوانات خانگی کشف و فرد متخلف دستگیر شد.

در موارد شکار پستانداران، به گزارش خبرگزاری فارس، حسین اصلاحی، رئیس اداره حفاظت محیط زیست قوچان، گفت سه شکارچی در منطقه حفاظت‌شده قره‌چغه با لاشه یک رأس قوچ وحشی و یک قبضه سلاح گلوله‌زنی غیرمجاز دستگیر شدند. در تربت‌حیدریه، به گزارش ایرنا، چهار شکارچی در دو مأموریت جداگانه دستگیر و اجزای لاشه یک رأس قوچ وحشی و یک رأس بز وحشی کشف شد. روزنامه خراسان افزود این دو گروه در منطقه شکارممنوع ژرف شناسایی شدند و از منزل و مخفیگاه یکی از آنان سلاح و مهمات نیز به دست آمد. در پناهگاه حیات وحش شیرکوه تفت یزد، به گزارش صداوسیما، یک شکارچی با لاشه یک رأس قوچ وحشی و یک قبضه سلاح گلوله‌زنی غیرمجاز دستگیر شد.

در پناهگاه حیات وحش دره‌انجیر اردکان، به گزارش صداوسیما، دو نفر از سه مظنون به شکار غیرمجاز با همکاری یگان تکاوری ساغند دستگیر شدند. لاشه یک رأس کل وحشی، یک قبضه سلاح گلوله‌زنی قاچاق و یک دوربین کشف شد و نفر سوم تحت تعقیب است. به گزارش کانال آخرین خبر قزوین، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان از گرفتار شدن یک گروه شکارچی در ارتفاعات الموت شرقی با لاشه یک بز وحشی و سلاح خبر داد. در محدوده لملمی اندیکا، احمد طهماسبی شاه‌منصوری، سرپرست اداره حفاظت محیط زیست شهرستان، به صداوسیما گفت سه نفر پس از فرار از ایست و بازرسی دستگیر و یک قبضه سلاح تک‌لول غیرمجاز و مقداری گوشت بز کوهی کشف شد. به گفته او، راننده و سرنشین جلوی خودرو که به یک قبضه کلاشینکف مسلح بودند، فرار کردند.

در قصرشیرین، به گزارش ایرنا، یک گروه شکارچی ساعت یک بامداد چهارم آبان در زیستگاه‌های اطراف مرز خسروی با همکاری مرزبانی دستگیر و پنج قبضه اسلحه شکاری و لاشه یک رأس گراز از آنان کشف شد. پژمان فتاحپور، رئیس اداره حفاظت محیط زیست قصرشیرین، گفت پس از ارجاع پرونده، تعدادی از متخلفان با دستور مقام قضایی روانه زندان شدند. در ماهنشان زنجان دو گزارش با جزئیات متفاوت منتشر شد. کانال اخبار زنجان از دستگیری پنج شکارچی در ارتفاعات اوریاد پری پس از پنج ساعت کمین و کشف ۱۲ خرگوش شکارشده، دو قبضه اسلحه و ۴۹ فشنگ خبر داد. حسینعلی ملکی، رئیس اداره حفاظت محیط زیست ماهنشان، نیز به گزارش صداوسیما گفت سه متخلف پس از دو ساعت کمین دستگیر و یک اسلحه ساچمه‌زنی، نه تیر فشنگ و لاشه یک خرگوش کشف شد.

در منطقه حفاظت‌شده سهند، به گزارش خبرگزاری بسیج، مرتضی نعمت‌پور، فرمانده یگان حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی، از دستگیری شکارچیانی در عملیات شبانه محیط‌بانان اسکو در محدوده روستای اسپراخوان خبر داد. یک قبضه سلاح ساچمه‌زنی، ۳۲ فشنگ و لاشه هشت خرگوش وحشی از آنان کشف شد. آفتاب‌نیوز نیز به نقل از همین مقام از دستگیری پنج شکارچی در سهند با یک قبضه سلاح و لاشه یک خرگوش در ساعت ۲۳ روز ۲۹ مهرماه خبر داد.

در ارتفاعات دینارکوه آبدانان، بیژن هادی‌زاده، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان، در گفت‌وگو با کانال آبدانان خبر گفت سه شکارچی با لاشه پنج کبک، پنج تیهو و یک قبضه اسلحه ساچمه‌زنی دستگیر و پرونده آنان به مراجع قضایی ارجاع شد. در گناوه، زینت اسماعیلی، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان، در گفت‌وگو با مهر گفت سه متخلف با دو قبضه سلاح و ۱۳ قطعه تیهو دستگیر و به مراجع قضایی معرفی شدند. در تالاب بین‌المللی آلاگل، به گزارش مهر، مأموران ساعت ۲۳ یکشنبه سوم آبان پنج قطعه چنگر شکارشده را از سه شکارچی کشف کردند و پرونده به دادگاه عمومی داشلی‌برون ارسال شد.

در سمیرم، به اعلام اداره حفاظت محیط زیست شهرستان، دو نفر از یک گروه چهارنفره شکارچی دستگیر و دو نفر دیگر متواری شدند و ۲۱ فشنگ و لاشه دو کبک وحشی کشف شد. در نیشابور، به گزارش صداوسیما، فرمانده انتظامی شهرستان از دستگیری یک شکارچی در حین شکار کبک در ارتفاعات خواجه‌آباد و کشف یک قبضه اسلحه غیرمجاز خبر داد. در رودان هرمزگان، به گزارش مهر، یک متخلف هنگام شروع به شکار با یک قبضه سلاح پی‌سی‌پی دستگیر شد. در طارم زنجان نیز یک فرد پیش از شروع شکار در منطقه شکار ممنوع خرمنه‌سر با یک سلاح ساچمه‌زنی پنج‌تیر نیمه‌اتوماتیک دستگیر شد.

در آستارا، محمدرضا سلامی ریک، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان، در گفت‌وگو با ایرنا گفت هشت شکارچی در مناطق آزاد و پناهگاه حیات وحش لوندویل با همکاری پاسگاه انتظامی دستگیر و هشت قبضه سلاح شکاری مجاز از آنان ضبط شد. در منطقه حفاظت‌شده سبزکوه چهارمحال و بختیاری، به گزارش صداوسیما، متخلفانی با یک قبضه اسلحه غیرمجاز تک‌تیر دستگیر و به مراجع قضایی معرفی شدند. در صومای برادوست ارومیه، ایلنا به نقل از مختار خانی، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان، از شناسایی دو گروه شکارچی و کشف هشت قبضه اسلحه شکاری خبر داد. به گزارش کانال آخرین خبر کرمانشاه، یگان حفاظت محیط زیست کنگاور گروهی از شکارچیان را که از شهرستان‌های همجوار وارد مناطق تحت حفاظت شده بودند، دستگیر کرد.

در گرگان، به گزارش کانال اخبار گلستان، یگان حفاظت محیط زیست با همکاری پاسگاه روستای تقی‌آباد دو قبضه سلاح شکاری، شامل یک پنج‌تیر غیرمجاز و یک تک‌لول، کشف کرد. معصومه عسگری، سرپرست اداره حفاظت محیط زیست رباط‌کریم، در جمع خبرنگاران از شناسایی دو فرد مظنون به شکار غیرمجاز خبر داد. در لرستان، به گزارش مهر، کامران فرمان‌پور، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان، گفت در هفته ۲۵ مهر تا دوم آبان چهار قبضه سلاح شکاری در پلدختر و چهار قبضه در معمولان ضبط شد. در پناهگاه سفیدکوه ازنا سه قبضه سلاح شکاری و یک قبضه غیرمجاز و در هر یک از شهرستان‌های ازنا و الیگودرز یک قبضه کشف شد. لاشه شش کبک وحشی در الیگودرز و دو کبوتر وحشی در ازنا نیز کشف و متخلفان به مراجع قضایی معرفی شدند.

در مازندران، به گزارش خبرگزاری دانشجو، عباس زارع، رئیس اداره یگان حفاظت محیط زیست استان، گفت در بازه ۲۴ مهر تا یکم آبان ۱۲ قطعه پرنده آبزی و سه قبضه سلاح شکاری کشف و ضبط شد. به گفته او، در محمودآباد با اجرای حکم قضایی یک بال قو و دو طاقه تاکسیدرمی‌شده از منزل متخلفان کشف شد. چهار چاله بازگیری پرندگان در میانکاله و بیش از ۲۰ رشته دام هوایی در فریدونکنار تخریب و در کیاسر متخلفان قطع غیرمجاز درختان با دو خودرو و اره موتوری دستگیر شدند. یک مرغابی از دام هوایی رها و یک جوجه جغد شاخدار نجات یافت. زارع در گفت‌وگو با مهر از کشف لاشه یک رأس کل وحشی در چالوس نیز خبر داد.

در حوزه صید، نیما حسین‌زاده، مدیرکل شیلات مازندران، در گفت‌وگو با مهر گفت در عملیاتی مشترک با شیلات بابلسر در پهنه دریایی تعاونی‌های پره غرب مازندران، دام‌های نایلونی غیرمجاز، یک شناور سبک و یک لنسر ماهیگیری توقیف و یک متهم معرفی شد. در بوشهر، به گزارش کانال آخرین خبر بوشهر، فرمانده یگان حفاظت منابع آبزیان شیلات استان از کشف ۵۰۶ کیلوگرم ماهی مرکب، ۹۰ کیلوگرم میگو و مقداری ماهی دیگر در خروجی اسکله صیادی بندرگاه خبر داد. به گفته او، با توجه به ممنوعیت صید میگو و ماهی مرکب، محموله به ارزش ۲ میلیارد و ۹۴۶ میلیون و ۹۰ هزار ریال مزایده و پرونده به مرجع قضایی ارسال شد.

در اسلامشهر، به گزارش مهر، سرهنگ غلامحسین مهرعلیان، فرمانده انتظامی شهرستان، از کشف ۳۵ تن انواع چوب قاچاق در یک انبار به ارزش برآوردی ۳۰ میلیارد ریال و دستگیری یک نفر خبر داد. در خفر فارس، به گزارش صداوسیما، یک کامیون حامل ۱۰ تن چوب جنگلی بدون مجوز به ارزش ۱۵ میلیارد ریال توقیف و راننده به مرجع قضایی معرفی شد. در جاده آسیایی بجنورد ـ آشخانه، به گزارش خبرگزاری پلیس، سرهنگ عباس شاکری گفت چهار هزار کیلوگرم چوب تاغ قاچاق که از استان‌های جنوبی بارگیری شده بود، در یک کامیون کشف شد.

صابر مفاخری، رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان، در گفت‌وگو با مهر گفت یک کامیون حامل سه تن چوب بید خودرو که از سنندج بارگیری شده بود، در گلوگاه کامیاران توقیف شد. یک بیل مکانیکی نیز هنگام تخریب اراضی ملی در روستای یمینان سفلی کامیاران توقیف شد. در شهرستان خمیر، به گزارش پایگاه خبری قشم، دو تن چوب کهور از یک خودروی سایپا در ایست بازرسی کشف شد. در گرگان، به گزارش مهر، یک تن چوب جنگلی قاچاق از یک نیسان کشف و راننده به پاسگاه منتقل شد. در قم هم، به گزارش کانال قم زیبا، پلیس راه یک کامیون حامل چوب فاقد مجوز را توقیف و به یگان حفاظت محیط زیست تحویل داد.

در تاغزارهای بخش زواره اردستان، به گزارش صداوسیما، هزار و ۱۴۵ کیلوگرم چوب تاغ کشف و پنج متهم هنگام حمل چوب دستگیر شدند. به اعلام منابع طبیعی شهرستان، از ابتدای امسال ۱۲ پرونده تشکیل و بیش از ۴۶۰۰ کیلوگرم چوب تاغ ضبط شده است. در تاغزارهای شهرستان اصفهان ۶۰۰ کیلوگرم چوب تاغ کشف شد و متخلفان متواری شدند. در مهدی‌آباد پرکویر کوهپایه نیز سه متهم پس از یک ساعت تعقیب با حدود ۳۰۰ کیلوگرم چوب تاغ بازداشت شدند.

در دامنه شلم و چال‌سیاه ایلام، یاسم خانمحمدیان در گفت‌وگو با مهر گفت شماری از دامداران غیربومی برای تأمین علوفه، درختان بلوط را قطع و سرشاخه‌زنی کرده‌اند. این افراد به استناد ماده ۴۲ قانون حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها و مراتع به مراجع قضایی معرفی شدند. در پارک ملی دریاچه ارومیه، مهر به نقل از بهزاد شیرپنجه گزارش داد عاملان قطع درختان گز در محدوده مشرف به دول‌دیزج با همکاری نیروی انتظامی دستگیر شدند. در بخش گواور گیلانغرب، به گزارش کانال گیلانغربی‌ها، رئیس دادگاه عمومی بخش پس از بازدید میدانی سه پرونده قضایی علیه پیمانکاران به اتهام آسیب به درختان ون تشکیل داد.

در نوشهر، به گزارش ایرنا، دادستان دستور توقف شهرک‌سازی غیرمجاز در اراضی موسوم به ده‌هکتاری را صادر کرد و محل پلمب شد. رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری نوشهر ـ رویان گفت در این محدوده درختان جنگلی با قدمت بیش از ۵۰ سال قطع شده و راه دسترسی، تأسیسات برق و گاز، قطعه‌بندی و بتن‌ریزی انجام شده بود. تسنیم افزود گزارش موضوع ماه گذشته به دادستانی ارسال و دستور توقف عملیات به مالک ابلاغ شده بود.

چند گزارش آماری دوره‌ای نیز منتشر شد. به گزارش صداوسیما، کامران فرمان‌پور گفت از ابتدای امسال در لرستان ۵۲۴ تخلف زیست‌محیطی شناسایی شده که ۳۳۲ مورد آن صید غیرمجاز آبزیان بوده و خسارت متخلفان به ۷ میلیارد و ۵۷۲ میلیون تومان رسیده است. محمدجواد اشرفی نیز عملکرد هفت‌ماهه یگان حفاظت خوزستان را ثبت ۲۹۵ تخلف، شناسایی ۳۴۴ متخلف و کشف ۵۳ قبضه سلاح اعلام کرد. به گفته او، ضرر و زیان متعلقه حدود ۸۹ میلیارد ریال و ضرر و زیان وصولی حدود ۲۵.۵ میلیارد ریال بوده و ۱۱۱۵ هکتار آتش‌سوزی ثبت شده است. در قم، علی احمدی، رئیس اداره حقوقی اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان، در گفت‌وگو با قم فردا گفت طی یک سال گذشته حدود ۱۴۰ پرونده تخلف زیست‌محیطی تشکیل و تعدادی از متخلفان به شش ماه تا یک سال حبس محکوم شده‌اند. به گفته او، محکومان به مجازات جایگزین حدود ۶۵۰۰ ساعت پاک‌سازی پسماند انجام دادند. این ارقام مربوط به چند ماه یا یک سال‌اند، نه اقدامات یک هفته.

حق تنفس و هوای پاک

خوزستان در بیشتر روزهای هفته آلودگی هوا را تجربه کرد. به گزارش مهر به نقل از مرکز پایش کیفی هوای کشور، ساعت ۸ صبح شنبه دوم آبان شاخص خرمشهر ۱۶۴ و بهبهان ۱۵۵ و در وضعیت ناسالم برای همه گروه‌ها بود. آبادان، شوشتر، هندیجان، هویزه، شادگان و گتوند نیز با شاخص ۱۰۶ تا ۱۳۸ برای گروه‌های حساس ناسالم بودند. خبرگزاری دانشجو در همان روز وضعیت خرمشهر و بهبهان را نارنجی گزارش کرد. صداوسیمای خوزستان شاخص اهواز را در ساعت ۲۰ عدد ۴۶۸ و در وضعیت خطرناک اعلام کرد و شوش، شوشتر و ملاثانی در وضعیت قرمز بودند. ایرنا نیز شاخص ۲۴ ساعته منتهی به ساعت ۲۱ همان روز را برای اهواز ۵۰۰ و برای ملاثانی ۲۸۵ و در وضعیت بسیار ناسالم گزارش کرد.

روز یکشنبه سوم آبان، به گزارش خبرگزاری دانشجو، شوشتر با عدد ۱۵۹ و هندیجان با عدد ۱۸۶ در وضعیت قرمز بودند و اهواز قابل قبول گزارش شد. ساعت ۱۰ صبح دوشنبه چهارم آبان، ایلنا شاخص سه ایستگاه اهواز را ۱۵۱ تا ۱۵۷ و در وضعیت قرمز اعلام کرد و شوشتر، شوش، هویزه، آبادان، شادگان و هندیجان برای گروه‌های حساس ناسالم بودند. خبرگزاری دانشجو برای سه‌شنبه پنجم آبان نیز شوش با ۱۵۸ و شوشتر با ۱۵۶ را در وضعیت قرمز گزارش کرد. ساعت ۹ صبح چهارشنبه ششم آبان، به گزارش مهر، هندیجان، شوش، شوشتر، اهواز، شادگان، آبادان، گتوند و ملاثانی با شاخص ۱۱۱ تا ۱۴۷ در وضعیت ناسالم برای گروه‌های حساس بودند.

آلودگی روز پنجشنبه هفتم آبان شدت گرفت. به گزارش خبرگزاری دانشجو، ایستگاه دزفول عدد ۳۲۱ و وضعیت خطرناک و ایستگاه شوشتر عدد ۲۳۳ و وضعیت بسیار ناسالم را ثبت کردند و آبادان، شادگان، شوش و هندیجان قرمز بودند. روز جمعه هشتم آبان نیز هندیجان با عدد ۱۵۲ قرمز بود و اهواز، آبادان، شادگان، شوش، شوشتر، گتوند، ماهشهر، ملاثانی و هویزه وضعیت نارنجی داشتند.

در اصفهان، به گزارش مهر، میانگین شاخص ۱۹ ایستگاه منتهی به ساعت ۱۰ صبح شنبه دوم آبان ۱۲۳ بود. ایستگاه‌های رودکی، ۲۵ آبان، احمدآباد، انقلاب، دانشگاه علوم پزشکی، بزرگراه خرازی و محور شرق با شاخص ۱۵۳ تا ۱۷۳ برای عموم ناسالم بودند. صداوسیمای اصفهان صبح دوشنبه چهارم آبان میانگین را ۸۵ و قابل قبول اعلام کرد و ایستگاه شهرک منتظری با ۱۱۸ برای گروه‌های حساس ناسالم بود. مهر میانگین ساعت ۱۰ صبح چهارشنبه ششم آبان را ۱۰۷ گزارش کرد و محور شرق به ۱۷۰ رسید. صبح پنجشنبه هفتم آبان میانگین ۲۱ ایستگاه به ۱۲۸ رسید و هفت ایستگاه در وضعیت قرمز بودند؛ صداوسیما میانگین ۲۴ ساعته همان صبح را ۱۰۳ گزارش کرد. صبح جمعه هشتم آبان، به گزارش صداوسیما، میانگین شهر ۶۷ و قابل قبول بود، اما ایستگاه محور شرق با ۱۶۳ برای عموم ناسالم گزارش شد.

در مشهد، داوود نورمحمدی، سرپرست اداره‌کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی، در گفت‌وگو با ایرنا گفت شنبه دوم آبان شاخص لحظه‌ای ۱۰۸ و میانگین ۲۴ ساعته ۹۱ بود و هوای ۱۴ منطقه شهر برای گروه‌های حساس ناسالم بود. به گزارش مهر، صبح دوشنبه چهارم آبان شاخص لحظه‌ای ۱۰۱ و شاخص ۲۴ ساعته ۸۷ بود و ایستگاه خیام شمالی ۱۲۵ را نشان داد. صبح سه‌شنبه پنجم آبان نیز شاخص لحظه‌ای ۱۰۱ بود و ایستگاه ماشین‌ابزار ۱۵۵ در وضعیت ناسالم برای همه قرار داشت.

همشهری‌آنلاین بر پایه داده‌های سامانه ملی پایش، در گزارشی که دوشنبه شب منتشر شد، ایستگاه ساختمان خراسان رضوی در مشهد را با شاخص ۲۰۶ و دلگان را با ۲۰۴ در وضعیت بسیار ناسالم گزارش کرد. ایرانشهر با ۱۵۵ برای همه ناسالم و پارس یک، پارس دو و عسلویه برای گروه‌های حساس ناسالم بودند. در گزارش روز چهارشنبه همین رسانه، چوار در استان ایلام به دلیل ازن در وضعیت خطرناک و ایستگاه ساختمان خراسان رضوی با ۲۴۸ بسیار ناسالم ثبت شد؛ ارومیه با ۱۰۸ و بناب با ۱۰۲ برای گروه‌های حساس ناسالم بودند.

در اراک، به گزارش کانال عصرمرکزی، ساعت ۱۰ صبح شنبه دوم آبان شاخص ازن در ایستگاه حافظیه در وضعیت بسیار ناسالم و شاخص ذرات ۲.۵ میکرون در دو ایستگاه قرمز بود؛ ساعت ۱۱ صبح پنجشنبه هفتم آبان نیز دو ایستگاه اراک نارنجی بودند. به گفته مدیرکل محیط زیست کرمانشاه، که کانال آخرین خبر کرمانشاه نقل کرد، هوای این شهر یکشنبه سوم آبان برای گروه‌های حساس ناسالم بود. در تهران، کانال خبرفوری دورود شاخص ساعت ۱۰ صبح دوشنبه چهارم آبان را ۱۳۷ اعلام کرد.

فاطمه کریمی، مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، در گفت‌وگو با مهر گفت از ابتدای امسال تا سوم آبان، از ۲۱۹ روز، تهران ۱۲ روز هوای پاک، ۱۷۵ روز قابل قبول، ۳۰ روز ناسالم برای گروه‌های حساس و دو روز ناسالم برای همه گروه‌ها داشته است. به گفته او، این وضعیت از روزهای مشابه شش سال گذشته بهتر بوده و نمی‌توان آن را به یک عامل نسبت داد. کریمی در گفت‌وگو با میزان نیز گفت نتایج سومین سیاهه انتشار تهران نشان می‌دهد حدود ۶۰٪ ذرات معلق از منابع ساکن و حدود ۴۰ تا ۴۱٪ از منابع متحرک است. خودروهای شخصی ۴۲٪ انتشار منابع متحرک را دارند و سهم فعالیت‌های کشاورزی حدود ۲۰٪ و معادن شن و ماسه حدود ۴٪ برآورد شده است.

فقدان مدیریت بارش‌های حداقلی؛ خشکسالی و از بین رفتن منابع آبی

ذخایر سدهای استان مرکزی در پایین‌ترین سطح گزارش شد. ایرنا به نقل از حسین اسدی، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مرکزی، گزارش داد حجم آب سد ساوه به ۷٪ معادل دو و نیم میلیون مترمکعب و سد کمال‌صالح به ۱۳٪ معادل دو میلیون مترمکعب رسیده است. فردین قدبیگی، معاون حفاظت و بهره‌برداری همین شرکت، اما به گزارش صداوسیما گفت سد کمال‌صالح با ظرفیت ۹۵ میلیون مترمکعب، ۱۸ میلیون مترمکعب آب دارد که شش میلیون آن قابل برداشت است. به گفته او، سد ساوه با ظرفیت ۲۷۷ میلیون مترمکعب، ۱۹ میلیون مترمکعب آب دارد که سه میلیون آن قابل برداشت است. اسدی گفت بارش مطلوبی از ۱۰ آبان تا ۱۰ آذر پیش‌بینی شده است.

در کرمانشاه، بهرام درویشی، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان، در گفت‌وگو با ایلنا گفت کسری مخازن آب زیرزمینی استان به حدود یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعب رسیده و ذخایر سدها حدود ۵۰٪ است. به گفته او، با گذشت حدود دو ماه از فصل هنوز بارندگی نداشته‌اند و شهرهای وابسته به آب زیرزمینی ممکن است با تنش آبی روبه‌رو شوند. در نهاوند، به گزارش پایگاه خبری صدای نهاوند، فلک‌دین، مدیر منابع آب شهرستان، گفت سطح آب زیرزمینی از سال ۱۳۷۵ سالانه به‌طور متوسط نیم متر و در مجموع ۱۳ متر افت کرده است. به گفته او، حجم مخزن آبخوان دشت ۳۳۴ میلیون مترمکعب کاهش یافته و به دستور دادستان، همه چاه‌های غیرمجاز شهرستان باید پر شوند.

به گزارش صداوسیما، ۵۶ حلقه چاه غیرمجاز در روستای تازه‌قلعه شهرستان راز و جرگلان با نظارت دادستان مسدود و پر شد. دادستان ملایر نیز در جمع خبرنگاران گفت پنج حلقه چاه عمیق غیرمجاز در منطقه اسلامشهر آق‌گل پر شده و حدود ۱۰۰ حلقه چاه غیرمجاز در این شهرستان شناسایی شده است.

سعید دزفولی‌نژاد، مدیرکل حفاظت محیط زیست کرمانشاه، در گفت‌وگو با ایلنا گفت تالاب هشیلان در سه سال اخیر با انتقال آب از رودخانه رازآور، هر سال حدود ۸۰ تا ۹۰ روز، خشک نشده است. به گفته او، از سال گذشته بیش از ۱۰۰ حلقه چاه غیرمجاز اطراف تالاب مسدود شده، اما با نبود حقابه تثبیت‌شده، هیچ تضمینی نیست تالاب در سال‌های آینده دوباره با خشکسالی روبه‌رو نشود.

درباره دریاچه ارومیه، امتداد گزارش داد تراز آب در ۱۹ مهرماه به ۱۲۷۰ متر و ۵۸ سانتی‌متر، وسعت پهنه آبی به حدود یک‌هزار و ۹۴۶ کیلومتر مربع و حجم آب به نزدیک دو میلیارد و ۵۲۰ میلیون مترمکعب رسیده است. به گفته محمدعلی حسن‌پور اقدم، مدیر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان شرقی، بارش‌های مهر روند نزولی تراز را متوقف کرده است. دریاچه همچنان حدود سه و نیم متر با تراز اکولوژیک فاصله دارد. رکنا نیز به نقل از مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی از آبگیری ۸۰٪ تالاب‌های سولدوز و درگه‌سنگی در جنوب دریاچه خبر داد.

رکنا در گزارشی دیگر، گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس درباره شاخص‌های آب در پاییز ۱۴۰۴ را بازخوانی کرد. براساس آن، حجم ذخایر سدهای کشور در پایان آن فصل حدود ۱۷.۵ میلیارد مترمکعب، معادل ۳۴٪ ظرفیت و ۲۲٪ کمتر از سال قبل بود و ذخایر سدهای تهران و البرز ۳۱ تا ۸۸٪ افت داشت. این ارقام مربوط به پاییز سال گذشته است. کانال آخرین خبر نیز همراه تصویری اعلام کرد سد کرج پس از سال‌ها به ۷۰٪ ظرفیت مخزن رسیده است.

در کردستان، پیمان گرجی‌پور، معاون بهره‌برداری شرکت آبفای استان، در گفت‌وگو با مهر گفت هدررفت آب ۳۱.۳۶٪ است. در آستارا، به گزارش ایرنا، هومن کریم‌زاده از شبکه بهداشت شهرستان در نشستی با دهیاران از آلودگی آب در برخی نقاط سامانه‌های آبرسانی روستاهای مسیر حیران خبر داد. در تفتان سیستان و بلوچستان، به گزارش رسانک، اهالی گفته‌اند بلافاصله پس از انفجاری شدید در کوه تیلویی در روز یکشنبه سوم آبان، آب چشمه‌ها قطع شده است. آنان این انفجار را در ادامه انفجارهای معدنی روزهای پیش دانسته و خواستار بررسی آثار فعالیت‌های معدنی شده‌اند.

بحران فرونشست زمین در ایران

فرونشست سالانه ۳۰ سانتی‌متری در دشت تهران ـ کرج و وجود هزار چاه غیرمجاز در آن گزارش شد. براساس این گزارش، تراز آب‌های زیرزمینی دشت‌های البرز طی سه دهه حدود ۲۰ متر افت کرده و زیرساخت‌هایی مانند راه‌آهن و خطوط انتقال گاز در معرض تهدیدند. به گزارش سایت نصف جهان، علی بیت‌اللهی، رئیس بخش زلزله‌شناسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، گفت ۲۵۰ کیلومتر از مسیر راه‌آهن سریع‌السیر تهران ـ اصفهان در پهنه فرونشستی قرار دارد. به گفته او، خطوط تهران ـ مشهد، اصفهان ـ شیراز و تبریز ـ جلفا در معرض فرونشست‌اند و از حدود ۶۳ اثر ثبت‌شده، نزدیک به ۲۷٪ در پهنه‌های فرونشستی قرار دارند.

در چهارمحال و بختیاری، به گزارش ایلنا، کسری مخزن آبخوان‌های استان از ۶۰۰ میلیون مترمکعب فراتر رفته است. سید نعیم امامی، عضو هیئت علمی دانشگاه شهرکرد، گفت با وجود گزارش‌های پراکنده، فرونشست در استان هنوز به‌طور جامع مستندسازی نشده و مطالعات آن در دشت شهرکرد در دست انجام است. به گفته او، مشاهدات اولیه نشان می‌دهد مدیریت فرونشست در این دشت با آسیب‌های جدی روبه‌روست.

آتش‌سوزی منابع طبیعی

آتش‌سوزی در جنگل‌های بلوط حاشیه روستای شینوه سردشت با حضور نیروهای یگان حفاظت، دوستداران طبیعت و جوامع محلی مهار شد. به گزارش ایرنا، بختیار خضریان، رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سردشت، شامگاه شنبه دوم آبان گفت حدود نیم هکتار از جنگل‌های متراکم طعمه حریق شده و علت آن در دست بررسی است. به گفته او، از ابتدای امسال ۱۲ مورد آتش‌سوزی در مراتع و جنگل‌های سردشت با بیش از ۷۵ هکتار ثبت شده و پارسال ۴۷ فقره آتش‌سوزی در سردشت و میرآباد بیش از ۴۵۰ هکتار را سوزانده بود. این ارقام آمار دوره‌ای‌اند و در شمار رویدادهای این هفته نیامده‌اند.

بحران پسماند و آلاینده‌های محیط زیستی

در رباط‌کریم، به گزارش ایرنا، معصومه عسگری گفت یک واحد آلاینده ذوب شیشه در پی شکایت مردمی و اعلام جرم به مرجع قضایی پلمب شد. در کاشان، به گزارش صداوسیما، الهیار دولتخواه، رئیس اداره حفاظت محیط زیست، گفت یک واحد به دلیل نقص در مدیریت پسماند، ممانعت از نصب سیستم تصفیه فاضلاب و بی‌توجهی به اخطارهای مکرر با دستور قضایی مهروموم شد. به گزارش کانال آخرین خبر تهران، اداره حفاظت محیط زیست بهارستان گشت‌های شبانه برای شناسایی منشأ بوهای نامطبوع و برخورد با پسماندسوزی در شهرک‌های صنعتی را تشدید کرده است. در سمنان، به گزارش سرخه آنلاین، مسئولان اداره‌کل حفاظت محیط زیست روز پنجم آبان از کشتارگاه‌های شهر بازدید و نحوه مدیریت پسماند و پساب آن‌ها را بررسی کردند.

محمد رستگاری، رئیس اداره حفاظت محیط زیست تهران، در جمع خبرنگاران گفت در مهرماه ۱۳۲ درخواست مجوز پسماند بررسی و با انتقال دو میلیون و ۸۷۳ هزار و ۹۲۵ کیلوگرم پسماند صنعتی و پزشکی موافقت شد؛ به گفته او، تاکنون ۱۳ هزار و ۹۶۵ کیلوگرم از آن به مراکز مجاز منتقل شده است. در منطقه ۱۹ تهران، به گزارش ایرنا، دو گاراژ تفکیک غیرمجاز شناسایی و ۲۲۸۰ کیلوگرم پسماند خشک از آن‌ها جمع‌آوری شد. به اعلام سید عبدالله میرابراهیمی، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری قم، پسماندهای صنعتی رهاشده در محدوده جمکران جمع‌آوری و منتقل شد.

فرارو در گزارشی از رشت نوشت رودخانه‌های زرجوب و گوهررود زیر بار تخلیه روزانه فاضلاب شهری و صنعتی قرار دارند و در گیلان روزانه حدود ۳۹۰ هزار مترمکعب فاضلاب تولید می‌شود که ۲۵٪ آن تصفیه می‌شود. در شیراز، به گزارش کانال خبر شیراز، قاسم نهاوندی، معاون محیط زیست انسانی اداره‌کل حفاظت محیط زیست فارس، از تداوم آلودگی و بوی فاضلاب در برخی نقاط رودخانه چنار راهدار خبر داد و گفت برخورد قضایی با مدیران و واحدهای آلاینده به‌تنهایی کافی نیست. در دزفول، بهمن دریک‌وندی، رئیس اتاق اصناف کشاورزی شهرستان، در گفت‌وگو با ایرنا گفت ورود فاضلاب به زهکش کشاورزی سیاه‌منصور سلامت شهروندان را تهدید می‌کند. یک شهروند در منطقه سونگون نیز از آلودگی رودخانه ایلقینا در پی فعالیت‌های معدنی شرکت ملی مس ایران و ناتوانی در آبیاری زمین‌ها با این آب سخن گفت.

در بهبهان، کانال بهبهان خبر از گلایه شهروندان درباره آتش‌سوزی‌های مکرر در سایت دفن زباله محور بهبهان ـ گچساران و انتشار دود و بو خبر داد. براساس این گزارش‌ها، محل جدید سایت تعیین شده اما انتقال هنوز انجام نشده است؛ سایت در حدود ۱۰ کیلومتری شهر و در مجاورت جاده و چند روستا قرار دارد و دود سوزاندن زباله دید رانندگان را کاهش می‌دهد. شهروندان بهبهانی همچنین از ریزش شیرابه زباله از خودروهای حمل پسماند در معابر گلایه کرده‌اند. به گزارش رسانه بامدادنو، امیر حیات‌مقدم، نماینده مجلس، از جمع‌آوری نشدن زباله‌ها در بندر امام خمینی به مدت حدود یک هفته انتقاد کرد.

یک شهروند با انتشار ویدیویی، ساحل دریای خزر در حوالی روستای می‌رود بابلسر را پر از زباله نشان داد. به گزارش کانال باشهرستان، یکی از شهروندان توتکابن نیز از انباشت زباله در جوی‌ها و مقابل بخشداری گلایه کرد. در پلدختر، به گزارش مهر، جمعی از فعالان محیط زیست و کوهنوردان با همکاری اداره حفاظت محیط زیست پسماندهای اطراف تالاب‌های شهرستان را جمع‌آوری کردند. در نهاوند هم، به گزارش پایگاه خبری صدای نهاوند، شهرداری محل دپوی پسماند را برای جلوگیری از دود ناشی از آتش زدن زباله‌ها خاک‌ریزی و تسطیح کرد.

دیگر اخبار مرتبط با محیط زیست

مکاتبات سازمان منابع طبیعی و شرکت آب منطقه‌ای مازندران درباره قطع درختان حاشیه رودخانه‌های استان، از جمله درختانی که در این نامه‌ها «درختان سرپای خطرساز» خوانده شده‌اند، محل مناقشه شد. به گزارش همشهری‌آنلاین، طول این رودخانه‌ها ۲۵۳ کیلومتر است و حنیف‌رضا گلزار، کنشگر محیط زیست، گفته است مسئولان سازمان وعده داده بودند پیش از جلب نظر سازمان‌های مردم‌نهاد طرح را اجرا نکنند. به گزارش فارس، مسئولان منابع طبیعی می‌گویند منظور درختان شکسته و افتاده است، اما در برخی نامه‌ها صراحتاً به درختان سرپا اشاره شده است. به گفته گلزار، شرکت آب منطقه‌ای احتمال طغیان رودخانه‌ها تحت تأثیر ال‌نینو را دلیل این درخواست عنوان کرده و اصطلاح درختان خطرساز تعریف علمی روشنی ندارد. هادی میادلیری، معاون سازمان حفاظت محیط زیست، هم گفته است مشخص نیست منظور از درخت خطرآفرین چیست. الموتی، دبیر شبکه تشکل‌های محیط زیست و منابع طبیعی، نیز در گفت‌وگو با تسنیم گفت پیشگیری از خسارت سیل باید بر پایه مطالعات علمی و راهکارهای جایگزین باشد.

به گزارش مهر، محمدجواد خسروی، شهردار منطقه ۲۲ تهران، در جلسه شورای شهر گفت خشکیدگی درختان سوزنی‌برگ پارک جنگلی چیتگر طی حدود ۱۵ سال شکل گرفته و حقابه ۵۰۰ لیتر بر ثانیه‌ای پارک در پی تنش‌های آبی تهران به صفر رسیده است. به گفته او، درختان آلوده به سوسک پوست‌خوار با نظارت منابع طبیعی خارج می‌شوند و احداث سه تصفیه‌خانه برای تأمین آب پارک در دستور کار است. به گزارش همشهری‌آنلاین، برداشت درختان آلوده با مجوز سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری و از سوی پیمانکار منتخب آن انجام می‌شود و فروش چوب‌ها زیر نظر همین سازمان است. مهدی پیرهادی، رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران، نیز گفت احداث مخزن، تصفیه‌خانه و بیش از ۳۰ کیلومتر شبکه انتقال آب از اقدامات سال‌های اخیر است.

معصومه صفایی، معاون دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست، در گفت‌وگو با مهر گفت طرح گردشگری پارک ملی قمیشلو که بازسازی قلعه ظل‌السلطان با برآورد هزینه حدود ۱۷۰ میلیارد تومان را دربر دارد، فعلاً متوقف است. به گفته او، علت توقف ابهام در بازگشت سرمایه و مغایرت پیشنهادهای مطرح‌شده با ملاحظات حفاظتی است. به گزارش مهر، محمدمهدی شهریاری، نماینده بجنورد در مجلس، در نشست شورای برنامه‌ریزی خراسان شمالی خواستار بررسی روند کاهش عرصه‌های جنگلی و تبدیل آن‌ها به زمین کشاورزی و ساخت‌وساز غیرمجاز شد. در منطقه یک تهران، به گزارش کانال آخرین خبر تهران، برای سه هزار و ۲۲۶ درخت و باغ کد شناسایی ثبت شده است. هم‌زمان با روز ملی فسیل، به گزارش مهر، از قطعه‌ای فسیل تنه درخت با قدمت تقریبی ۱۷۰ میلیون سال که سال ۱۴۰۰ در جاده آزادشهر ـ شاهرود شناسایی شده بود، در مجموعه پردیسان تهران رونمایی شد.

هم‌زمان با هشتم آبان، روز ملی محیط‌بان، شهرام احمدی، مدیرکل حفاظت محیط زیست همدان، در گفت‌وگو با ایرنا گفت یزدان علی‌نیایی، محیط‌بان منطقه حفاظت‌شده لشگردر ملایر، در جریان برخورد با شکارچیان غیرمجاز در منطقه کله‌بید با اصابت گلوله ساچمه‌زنی از ناحیه پای راست مجروح شد. همشهری‌آنلاین تاریخ این رخداد را سوم آبان ثبت کرده و نوشته از ابتدای ۱۴۰۵، ۱۰ محیط‌بان بر اثر تیراندازی و ضرب‌وشتم شکارچیان مجروح شده‌اند. جعفر زهره‌وند، فرمانده یگان حفاظت محیط زیست همدان، نیز از نصب دوربین‌های هوشمند مبتنی بر هوش مصنوعی در مناطق حفاظت‌شده استان برای رصد ورود خودرو و شکارچی خبر داد.

به گزارش صداوسیما، سردار رضا رستگار، فرمانده یگان حفاظت محیط زیست، در همایش تجلیل از محیط‌بانان گفت محیط‌بانان در ۶۷۰ پاسگاه فعال‌اند، کمبود نیروی انسانی از مشکلات جدی یگان است و ۱۵۴ نفر از نیروهای این مجموعه جان باخته‌اند. به گزارش همشهری‌آنلاین، شینا انصاری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، در همایش تجلیل از محیط‌بانان با حضور رئیس‌جمهور گفت بیش از ۱۳ منطقه حفاظت‌شده در دو جنگ اخیر آسیب دیده و ۳۷۴ محیط‌بان در مأموریت‌ها دچار جانبازی یا مصدومیت شده‌اند؛ او از اصلاح قانون حمل سلاح در مجلس نیز سخن گفت. در کرمانشاه، به گزارش مرصاد نیوز، آزاد شیخ‌ویسی، مسئول یگان حفاظت محیط زیست استان، گفت شمار محیط‌بانان استان حدود یک‌سوم استاندارد است و در هفت ماه نخست امسال ۲۵۱ متخلف به مراجع قضایی معرفی شده‌اند.

مطالب مرتـبط

بدون نظر

نظر بگذارید