خبرگزاری هرانا – صدوشصتمین شماره از ماهنامه خط صلح به کوشش مدافعان حقوق بشر و جمعی از کنشگران مدنی منتشر شد.
دو سال از اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ با شعار «زن، زندگی، آزادی» که گستردهترین اعتراضات پس از انقلاب بهمن ۵۷ به شمار میآید و جمهوری اسلامی را با چالشی جدی مواجه کرد، میگذرد. در این مدت، جمهوری اسلامی و معترضان، بهویژه زنان، به طرق مختلف در مقابل هم ایستادهاند. اکنون در آستانهی دوسالگی جنبش مهسا، صدور احکام مستمر علیه زنان فعال، جامعه را متعجب کرده است. صدور و اجرایی کردن احکام حبس طولانیمدت که ۱۶ فعال مدافع حقوق زنان در گیلان را هدف قرار داده و همچنین صدور حکم اعدام برای دو زن زندانی سیاسی به نامهای «شریفه محمدی» و «پخشان عزیزی»، از نمونههای آن است.
از به خیابان آمدن «حجاببان»ها و اجرایی شدن «طرح نور» تا تلاش برای به قانون تبدیل کردن لایحهی «عفاف و حجاب» و سپس صدور احکام اعدام برای دو زن زندانی عقیدتی نشان از آن دارد که حکومت ایران در اندیشهی ستاندن انتقامی از زنان است که اعتراضات سالهای اخیر به خصوص جنبش دو سال گذشته را رهبری کردهاند. باتوجه به این وضعیت، ماهنامهی خط صلح در پروندهای به نام «تقاص زنان» تلاش کرده تا از ابعاد مختلفی به این سوال پاسخ دهد که: با گذشت دو سال پیش از جنبش مهسا، زنان و جمهوری اسلامی چگونه در تقابل با هم قرار گرفتهاند.
خط صلح در این راستا به سراغ دکتر آذر تشکر، جامعهشناس، رفته است تا با او دربارهی جنبش اعتراضی ۱۴۰۱، اثرات آن و جایگاه جنبش زنان در بخشهای مختلف جامعه گفتگو کند. آذر تشکر نیز ضمن پاسخ به پرسشهای خط صلح به این ماهنامه گفت که «موضوع حجاب تنها مربوط به یک پوشش نیست. وقتی حجاب میگذاری یا برمیداری، میتوانی درک کنی که این عمل چقدر همزمان با بدن و ذهن ارتباط دارد. بنابراین، در جنبشی که مسئلهی لباس، حجاب، و ارزشهایی که با ذهن و بدن زنان مرتبط است اهمیت ویژهای پیدا میکند، این تغییرات تنها تغییرات صوری نیستند، بلکه تغییرات وجودی به شمار میروند. در واقع، این انتقال از یک فاز وجودی به فاز دیگری است که هرگز به عقب بازنخواهد گشت. به همین دلیل میگویم که در جامعه، یک تغییر اگزیستانسیال رخ داده است».
ماهنامهی خط صلح همچنین با هدف بررسی حکم اعدام «شریفه محمدی»، عضو پیشین «کمیتهی هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری»، به سراغ محمود صالحی، فعال کارگری و از بنیانگذاران این تشکل کارگری، رفته است تا از او دربارهی این حکم و فعالیتهای کمیتهی هماهنگی بشنود. آقای صالحی نیز ضمن پاسخ به پرسشهای خط صلح گفت که به باور او، این حکم، «حکم وحشت» است و تأکید کرد که کمیتهی هماهنگی در خفا تشکیل نشده است که فعالیت در آن شامل «بغی» شود.
این شماره همراه است با مطالب و اظهارنظراتی از:
آتنا دائمی، مجید شیعهعلی، احسان حقی، سینا یوسفی، دینا قالیباف، علیرضا گودرزی، نسیم مقرب، رضا دهلوی، بنفشه جمالی، علی کلائی، زهرا باقریشاد، محمدهادی جعفرپور، مرتضی هامونیان، هرمز شریفیان، صغری رحیمی، پدرام تحسینی و جمعی دیگر از فعالان حقوق بشر.
لینک دانلود مستقیم فایل پی.دی.اف ماهنامهی خط صلح:
در این شماره میخوانید:
🔸چگونه جنبش «زن زندگی آزادی» بازگشت به عقب را غیرممکن کرد؛ گفتگو با آذر تشکر/ پدرام تحسینی
🔸محمود صالحی: حکم اعدام «شریفه محمدی» را به هر طریقی که باشد ملغی میکنیم/ علی کلائی
🔸دو سال پس از جنبش «مهسا»؛ آیا جمهوری اسلامی در حال انتقامگیری از زنان است؟/ سینا یوسفی
🔸آیا حساسیتهای جامعه در برابر احکام اعدام کافی است؟/ زهرا باقری شاد
🔸 «جنبش مهسا»، مقاومت مدنی ایرانی و نقش زنان/ مجید شیعهعلی
🔸بررسی حقوقی حکم اعدام «شریفه محمدی»/ احسان حقی
🔸چه کسی حکم اعدام «پخشان عزیزی» را امضا کرد؟/ مرتضی هامونیان
🔸جنگ زنان با دستگاه سرکوب حکومت/ بنفشه جمالی
🔸پیام زندانیان زن: صدور حکم اعدام، انتقام حاکمیت از زنان/ نسیم مقرب
🔸حکم اعدام، ابزار تثبیت دیکتاتوری و بقای استبداد/ آتنا دائمی
🔸آیا قانون ناعادلانه، قانون است؟/ محمدهادی جعفرپور
🔸«تئاتر زیرزمینی»، انتخاب هنرمندان مستقل/ دینا قالیباف
🔸آیا تغییر دولتها، تغییری در عملکرد نهادهای صنفی معلمان ایجاد کرده؟/ رضا دهلوی
🔸نگاهی به وعدههای انتخاباتی پزشکیان دربارهی «فیلترینگ» و «گشت ارشاد»/ هرمز شریفیان
🔸پناهندهستیزی یا پناهدادن؟ جنگ یا صلح؟/ علیرضا گودرزی
🔸مهاجران افغانستانی، فرصت یا تهدید؟/ فرشته گلی
🔸نقض حریم خصوصی، در پوشش حفظ امنیت عمومی/ صغری رحیمی
🔸معرفی کتاب: «خودکشی، علل، شیوع و راهکارهای پیشگیری از آن در جوانان و نوجوانان»
🔸کارتون ماه: دو سالگی جنبش مهسا/ کاری از مطهره جعفری
بدون نظر
نظر بگذارید