خبرگزاری هرانا – ماه نوامبر که بهعنوان «ماه تحریمهای هدفمند ماگنیتسکی» شناخته میشود، شاهد افزایش تلاشهای جهانی برای اعمال تحریمهای هدفمند علیه افرادی است که در نقض جدی حقوق بشر دست دارند.
برای مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، این ماه یادآور اهمیت تأثیر تحریمهای هماهنگ و هدفمند در کاهش شکاف مسئولیتپذیری است. تلاشهای مجموعه فعالان حقوق بشر، در قالب پروژههای متعددی که به مستندسازی موارد نقض حقوق بشر در ایران اختصاص دارند، نقش چشمگیری در اعمال بیش از ۷۰ مورد تحریم علیه افراد و نهادهای ایرانی دخیل در این تخلفات در پنج حوزه قضایی ایفا کرده است.
از طریق بخش خبری خود، خبرگزاری مجموعه فعالان حقوق بشر (هرانا)، مجموعه فعالان حقوق بشر موارد نقض حقوق بشر را که در معرض دید جهانی نیستند، آشکار میکند. پروژه ابتکار دادگستر، یک پایگاه داده جامع و عمومی از اطلاعات مستند افرادی است که در نقض حقوق بشر دخیل هستند. این پایگاه بهعنوان یک منبع حیاتی برای سیاستگذاران و فعالانی که به دنبال پیوند دادن تخلفات سیستماتیک به مسئولین مستقیم آن هستند، عمل میکند. علاوه بر این، جدیدترین ابتکار مجموعه فعالان حقوق بشر، پروژه مستندسازی پاسداران (پی.دی.پی)، ساختار گسترده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را مستند کرده است. این پروژه تاکنون بهطور غیرعمومی بیش از ۸۴ هزار واحد سپاه و ۳۴۰۰ نفر از پرسنل آن را شناسایی کرده است و درخواستها برای پاسخگویی یکی از فاسدترین و خشنترین سازمانهای ایران را تقویت میکند.
در جریان سفری به لندن، اسکایلر تامسپون، معاون مجموعه فعالان حقوق بشر مذاکراتی با شخصیتهای کلیدی انجام داد تا از گسترش تأثیر تحریمهای هدفمند ماگنیتسکیمحور علیه مقامات ایرانی حمایت کند. در میان این افراد، سر ویلیام براودر، نیروی محرک کمپین عدالت جهانی تحریمهای هدفمند ماگنیتسکی، حضور داشت که فعالیتهایش بر قدرت تحریمها در بازدارندگی از نقض حقوق بشر در سطح جهانی تأکید دارد.
قانون ماگنیتسکی (Magnitsky Act) یک قانون حقوق بشری است که ابتدا در ایالات متحده آمریکا به تصویب رسید و هدف آن مقابله با نقض حقوق بشر و فساد مالی در کشورهای مختلف است. این قانون به نام سرگئی ماگنیتسکی، یک وکیل و حسابرس روسی، نامگذاری شده است. ماگنیتسکی پس از اینکه فساد مالی مقامات دولتی را افشا کرده بود در سال ۲۰۰۹ در زندانی در روسیه کشته شد، سر ویلیام براودر نقش محوری و کلیدی در پیشبرد قانون ماگنیتسکی و افشای پرونده مرتبط با سرگئی ماگنیتسکی ایفا کرده است. براودر، از نزدیک با ماگنیتسکی کار میکرد و پس از مرگ او، به یکی از برجستهترین حامیان عدالت برای او و سایر قربانیان نقض حقوق بشر تبدیل شد.
تلاشهای براودر برای تأمین عدالت برای قربانیان نقض حقوق بشر، به تصویب قانون تحریمهای هدفمند ماگنیتسکی اصلی انجامید. امروزه، فعالیتهای تأثیرگذار براودر همچنان الهام بخش کشورهای مختلف برای تصویب قوانین مشابه تحریمهای هدفمند ماگنیتسکی برای هدف قرار دادن ناقضان حقوق بشر و الگویی برای پاسخگویی افراد قدرتمند در غیاب پاسخگویی داخلی است.
حرکت بینالمللی برای این تحریمها در حال گسترش است. در یک مناظره اخیر، قانونگذاران بریتانیایی از تمام احزاب اصلی حمایت قوی خود را از تحریمهای هدفمند ماگنیتسکیمحور برای مقابله با نقض مداوم حقوق بشر در ایران اعلام کردند. استیون داوتی، وزیر مشاور در امور اروپا، آمریکای شمالی و سرزمینهای فرا دریایی، بار دیگر تعهد دولت را برای پاسخ قاطع به تخلفات ایران در نقض قوانین بینالمللی از طریق تحریمهای هدفمند تأیید کرد.
در طول حضور در لندن، مجموعه فعالان حقوق بشر با اعضای کمیته امور خارجه بریتانیا دیدار کرد و بر ضرورت اولویت دادن به پاسخگویی در برابر نقض حقوق بشر و تخلفات حقوق بینالملل در ایران تمرکز کرد.
علاوه بر این، مجموعه فعالان حقوق بشر با همکاری سازمان بین المللی ریدرس گزارشی را به گروه پارلمانی همهحزبی در مورد تحریمهای هدفمند ماگنیتسکی و جبران خسارت، به ریاست سر ایان دانکن اسمیت، ارائه داد. این گزارش به بررسی روشهای راهبردی و هماهنگ برای اجرای تحریمهای هدفمند ماگنیتسکیمحور برای هدف قرار دادن موارد نقض حقوق بشر در ایران پرداخت.
تمرکز بینالمللی بر تحریمهای هدفمند، بهویژه در طول ماه تحریمهای هدفمند ماگنیتسکی، لحظهای حیاتی برای پاسخگویی در ایران را نشان میدهد. تلاشهای مجموعه فعالان حقوق بشر بر فوریت اقدام هماهنگ بینالمللی تأکید دارد و از کسانی که به دنبال پاسخگو کردن مقامات ایرانی برای تخلفات مداوم هستند، حمایت حیاتی ارائه میدهد.
برای اطلاعات بیشتر، مقاله « تحریمهای هدفمند ماگنیتسکی ابزار دقیقی برای بحران مصونیت در ایران هستند»، منتشر شده درپایگاه حقوقی امنیت عادلانه نوشته اسکایلر تامپسون، معاون مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، و ناتالیا کوبش، مسئول حقوقی در سازمان بین المللی ریدرس را مطالعه کنید.
بدون نظر
نظر بگذارید