خبرگزاری هرانا – حق بر محیط زیست و مبانی فلسفی آن، از قواعد حقوق بشر و حقوق طبیعی نشأت گرفته شده است. ابتدایی ترین حق طبیعی انسان در این کره خاکی، «حق حیات» است. اما طی دهه های اخیر به دلیل استفاده بی رویه از منابع طبیعی، عدم نظارت و توجه به مباحث زیست محیطی و الگوهای صحیح، محیط زیست طبیعی به شدت دچار صدماتی شده است. گزارش پیش رو حاصل ثبت ۵۲ واقعه محیط زیستی ایران است که در هفته اخیر منتشر و به هدف آگاهی سازی گردآوری شده است.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در هفته ای که گذشت، بیش از ۲۶ شکارچی غیرمجاز و قاچاقچی چوب بازداشت و به مراجع قضایی معرفی شدند. از سوی دیگر شاخص کیفی هوا دستکم در ۳۰ شهر ناسالم و خطرناک اعلام شد. از دیگر اخبار مرتبط با محیط زیست میتوان به بحران خشکسالی، پسماندها و آلایندهها در مناطق مختلف اشاره کرد؛ در گزارش پیش رو به برخی از آنها پرداخته شده است.
آسیب رسانی به جنبه های مختلف محیط زیست در ایران کماکان ادامه دارد. از طرفی شهروندانی وجود دارند که به دلیل عدم آموزش یا نیازهای مالی دست به تخریب و آسیب رسانی به محیط زیست می زنند و از سوی دیگر نهادهای متولی در تلاش هستند تا از حجم این آسیب ها بکاهند، هر چند این تلاش ها قابل تقدیر است اما به نظر نمی آید میزان آن با شرایط محیط زیستی ایران تطبیق داشته باشد.
حیات وحش
حیات وحش به کلیه جانداران از قبیل پستانداران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان و تمام گیاهانی گفته میشود که به صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان بر روی کره زمین زندگی کرده و آب و خوراک خود را خود تأمین میکند. اما دخالت و تصرف انسان در زیستگاه های طبیعی و مصرف بیرویه منابع طبیعی بسیاری از گونه های حیات وحش را در معرض انقراض قرار داده است.
به گزارش همشهری آنلاین، مدیر کل حفاظت محیط زیست استان سمنان از پایداری شرایط سلامت «دلبر» یوزپلنگ ماده توران خبر داد. سعید یوسف پور گفت: «دلبر» به علت بیماری و درد دهان دچار کمغذایی شده بود که با تصویب کمیته دامپزشکی، بیهوشی و معاینه دقیق انجام شد. به گفته وی، معاینات نشان دادند که ضایعاتی در دهان «دلبر» وجود دارد و حدود ۶۰ درصد پرزهای زبانش از بین رفته است، اما سایر ارگانها سالم هستند و دندان شکسته او نیز ترمیم شده است. یوسفپور با اشاره به مصرف ۲ کیلوگرم گوشت توسط «دلبر» پس از اقدامات درمانی، تاکید کرد که روند اقدامات تشخیصی انجام شده برای این یوزپلنگ در نوع خود کم نظیر بوده است.
در خبری دیگر از همین منبع آمده است، تصاویری از کشتار بیرحمانه فلامینگوها با تفنگ ساچمهای در سد مشکاویز استان فارس منتشر شده است. این پرندگان مهاجر که برای زمستانگذرانی به ایران پناه آوردهاند، هدف افراد ناشناس قرار گرفتهاند و فعالان محیطزیست خواستار برخورد قانونی با عاملان این اقدام شدهاند.
همچنین به گزارش ایرنا، با نوسازی فنس های پارک جنگلی قرق گرگان، امنیت به زیستگاه مرال ها بازگشت. به گفته رییس اداره جنگل کاری و پارکها و ذخیرهگاههای جنگلی منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان، فنسهای جدید به طول هزار و ۷۱ متر و ارتفاع چهار متر نصب شده و مساحت زیستگاه مرالها از ۲.۵ به ۳.۵ هکتار افزایش یافته است. با اجرای این طرح که ۱۳ میلیارد و ۶۰۰ میلیون ریال هزینه داشته، دیگر مشکلی برای زیست ۹ مرال موجود در این پارک وجود ندارد.
از سوی دیگر به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، رئیس اداره محیط زیست شهرستان مهر از تلف شدن ۴ فلامینگو در آبگیر مشکآویز استان فارس خبر داد. علیرضا فرجی گفت: این حادثه توسط اداره محیط زیست شهرستان مهر در حال بررسی است و با متخلفان طبق قانون برخورد خواهد شد.
به گزارش شرق، رییس سازمان حفاظت محیط زیست در مراسم امضای تفاهمنامه همکاری با پلیس راهور، بر اهمیت افزایش فرهنگ محیط زیستی در جامعه تاکید کرد. وی با اشاره به وجود حدود ۱۷ قلاده یوزپلنگ آسیایی در کشور، از پلیس راهور برای فعالیت در جادههای منتهی به زیستگاههای این گونه تقدیر کرد و افزود: این تفاهمنامه میتواند به حل مشکلاتی مانند تخلیه پسماندهای خطرناک، قاچاق حیات وحش و خودروهای دودزا کمک کند و امیدواریم با همکاری دو سازمان بتوانیم به راهحلهای عملی و موثری برای حفاظت از محیط زیست برسیم.
در خبری دیگر به گزارش مهر، رئیس اداره محیط زیست لارستان از رویت گونه نادر «خرس سیاه» در نخلستانهای منطقه حفاظت شده هرمود لارستان خبر داد. خدانظر انصاری گفت: حضور خرس سیاه در یکی از زیستگاههای لارستان ثبت و مورد تأیید اداره کل حفاظت محیط زیست استان فارس قرار گرفت. به گفته فعالان محیط زیست، لارستان غربیترین جمعیت خرس سیاه در دنیا را داراست و استان فارس تنها استان کشور است که میزبان دو گونه خرس قهوه ای و خرس سیاه است.
بر اساس گزارش خبرویژه، مدیر کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی از ثبت گونه خدنگ بزرگ در تالاب سلدوز نقده برای نخستین بار خبر داد. حجت جباری گفت: این گونه نقش مهمی در اکوسیستم ایفا میکند و به دلیل داشتن موهای متراکم، از گزش مارها در امان میماند. زیستگاه اصلی این حیوان شامل بوتهزارها، جنگلهای تنک، حاشیه تالابها و زمینهای کشاورزی است که عمدتا به روستاها نزدیکاند.
ایلنا نیز خبر داد، با تلاش یک اپراتور تلفن همراه و سازمانهای مرتبط، تصادف یوزپلنگ آسیایی در جاده میامی_عباسآباد در استان سمنان در سال ۱۴۰۳ به صفر رسید. این اپراتور از شهریور ۱۴۰۱ با ارسال پیامکهای هشدار به رانندگان و اجرای طرحهای ویژه در نوروز ۱۴۰۳، بیش از یک میلیون پیامک ارسال کرد که این اقدامات با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست، پلیس راهور و گروههای محیط زیستی، منجر به کاهش تصادفات یوزپلنگ در این جاده شد.
در گزارشی دیگر از همین منبع آمده است، آتشسوزی در نیزارهای شهر دوگنبدان در شهرستان گچساران که زیستگاه پرندگان و حیات وحش است، به دلیل بیاحتیاطی رخ داد اما با تلاش نیروهای آتشنشانی مهار شد. این نیزارها که در حاشیه شهرک مکانیک ها واقع شده، به دلیل گسترش گیاهان و وزش باد، مستعد آتشسوزی هستند.
از سوی دیگر به گزارش ایرنا، فرماندار شهرستان ورامین هشدار داد که عدم رسیدگی به تالاب بندعلیخان ورامین میتواند منجر به بحران آب و هوا در تهران شود. حسین عباسی با تاکید بر اهمیت درختکاری و حفاظت از منابع طبیعی، از مردم و نهادها خواست تا در حفظ و گسترش فضای سبز منطقه مشارکت کنند. وی افزود: تالاب بندعلیخان با مساحت ۱۹۶ هزار هکتار، زیستگاه مهم پرندگان مهاجر است و نقش مهمی در حاصلخیزی خاک منطقه دارد.
همچنین به گزارش کردپرس، برای اولین بار سه قطعه لکلک سیاه از گونههای کمیاب در تالاب «قوپی باباعلی» مهاباد مشاهده شد. رئیس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد، فاروق سلیمانی گفت: این گونه در فهرست قرمز اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت (IUCN) قرار دارد و به تعداد کم در ایران دیده میشود. تالاب بینالمللی «قوپی باباعلی» مهاباد با وسعت ۵۰۰ هکتار، زیستگاه مهم پرندگان آبزی و کنارآبزی محسوب میشود و در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است.
به گزارش برنا، رئیس اداره حفاظت محیطزیست بردسکن از مشاهده دو قلاده یوزپلنگ در منطقه حفاظت شده درونه این شهرستان خبر داد. علیاصغر حمزه پور گفت: این اولین مشاهده یوزپلنگ در بردسکن پس از ۱۳ سال است. وی همجواری این منطقه با پناهگاه حیاتوحش دشت و افزایش منابع آبی و طعمه یوزپلنگ را از دلایل حضور این گونه عنوان کرد و همچنین، خشکسالی، تخریب زیستگاهها و سگهای گله را از تهدیدات جدی برای این گونه جانوری برشمرد.
بازداشت و محکومیت متخلفان محیط زیستی
یکی از موضوعات مورد بحث محیط زیست مسئله حمایت از منابع طبیعی بوده و از سوی دیگر، حفاظت از جنگلها، حیات وحش و جلوگیری از قاچاق چوب، شکار و صید بی رویه به عنوان بخشی از مقوله حفاظت از منابع طبیعی، و در نهایت حفظ محیط زیست تلقی میشود. بسیاری از حیوانات، به دلیل شکار غیرقانونی در معرض خطر قرار دارند.
طی یک هفته اخیر با تلاش محیط بانان و جنگل بانان، بیش از چهار تن چوب قاچاق در استانهای گیلان و تهران کشف و ضبط و در این راستا سه متهم بازداشت شدند. همچنین طی این مدت دستکم ۲۶ شکارچی غیرمجاز در آذربایجان غربی، خراسان جنوبی، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، زنجان، اصفهان و خراسان رضوی بازداشت و به مراجع قضایی معرفی شدند.
به گزارش تسنیم، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان طبس از دستگیری شکارچی غیرمجاز یک رأس کل وحشی با همکاری همیاران محیط زیست خبر داد. تقی زاده اظهار داشت: پس از گزارش همیاران مبنی بر شکار غیرمجاز در مناطق آزاد شهرستان، محیطبانان به منطقه اعزام و با شناسایی متخلف، او را به همراه لاشه یک رأس کل وحشی، یک قبضه سلاح شکاری و دوربین چشمی دستگیر کردند. پرونده این متخلف برای سیر مراحل قانونی به مراجع قضایی ارجاع شد.
در گزارشی دیگر از تسنیم، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان از تشکیل ۸۵ پرونده قاچاق چوب و فراوردههای جنگلی در این استان خبر داد. جعفر مرادی حقیقی اظهار داشت: در سال جاری، ۸۵ پرونده قضایی در رابطه با قاچاق چوب و محصولات جنگلی تشکیل و ۱۸۷ نفر در این زمینه دستگیر و ۸۶ دستگاه وسیله نقلیه توقیف شده است. وی همچنین به تخریب و تصرف ۳۵ هکتار از اراضی ملی اشاره کرد و افزود: ۷۱ پرونده قضایی در این رابطه تشکیل و ۹۵ هکتار از اراضی تصرفشده بازپسگیری شده است.
همچنین به گزارش ایرنا، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شاهین دژ و سرپرست نمایندگی اداره حفاظت محیطزیست شهرستان چهاربرج از دستگیری شش شکارچی متخلف در مناطق جنوبی آذربایجان غربی خبر دادند. در ماموریت جداگانه در شاهین دژ، چهار متخلف با دو قبضه اسلحه شکاری، فشنگ، دوربین تکچشمی، کمربند فشنگ و لاشه یک قطعه کبک دستگیر شدند. همچنین در چهاربرج، دو شکارچی دیگر با دو قبضه اسلحه دستگیر شدند. پرونده متخلفان برای رسیدگی قانونی به مراجع قضایی ارجاع شد.
بر اساس گزارشی دیگر از ایرنا، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان ری از کشف و ضبط ۹ قبضه سلاح شکاری ساچمهزنی غیرمجاز، ۷۸ قطعه فاخته، مقداری گوشت قوچ و میش و یک قطعه مرغابی در این شهرستان خبر داد. محمد رستگاری با اشاره به عملیات یگان حفاظت محیط زیست استان تهران در ۶ ماه دوم سال جاری، افزود: در این عملیات ها، هشت مورد شکار غیرمجاز پرندگان و دو مورد نگهداری غیرمجاز حیات وحش شناسایی و ۲۰ قطعه سهره به پارک پردیسان و یک قلاده شیر و ۲۰ پرنده شکاری و غیرشکاری و یک قلاده میمون رزوس که توسط دوستداران محیط زیست تحویل داده شده بودند به مرکز بازپروری پارک پردیسان منتقل شدند.
در گزارشی از همین منبع، فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان زنجان از دستگیری سه شکارچی متخلف در منطقه حفاظت شده سرخ آباد خبر داد. حسینعلی ملکی گفت: محیط بانان منطقه سرخ آباد حین گشت زنی، سه متخلف را به جرم شروع به شکار دستگیر و از آنان یک قبضه سلاح قاچاق، دوربین چشمی و ۱۱ تیر فشنگ کشف و ضبط کردند. وی افزود: متخلفان بومی منطقه بوده و برای سیر مراحل قانونی به مراجع قضایی معرفی شدند.
ایرنا همچنین گزارش داد، سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه وبویراحمد از دستگیری سه گروه متخلف شکار در پارک ملی دنا خبر داد. عبدال دیانتی نسب اعلام کرد: در عملیات جداگانه در دو ضلع شمالی و جنوبی پارک ملی دنا، سه گروه شکارچی متخلف دستگیر و از آنها لاشه ۱۴ قطعه کبوتر جنگلی، ۲ قبضه سلاح و مقداری گوشت کل وحشی کشف و ضبط شد. وی افزود: با همکاری مردم و مراجع قضایی، متهمان شناسایی و به مراجع قضایی معرفی شدند. دیانتی نسب با اشاره به کمبود محیط بان، از مردم خواست در حفاظت از محیط زیست همکاری کنند.
در گزارشی دیگر از همین منبع، مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی از دستگیری ۳۵۰ متخلف شکار و صید در این استان خبر داد. سعید محمودی گفت: در طرح تشدید برخورد با متخلفان شکار و صید در چهار ماه پایانی سال جاری، ۳۵۰ متخلف دستگیر و ۱۵۵ قبضه سلاح شکاری، ۲ قبضه سلاح جنگی، بیش از ۳ هزار فشنگ، لاشه ۲۳۸ قطعه پرنده وحشی و ۶۰ راس پستاندار وحشی و اجزای ۱۴۵ جانور وحشی کشف و ضبط شد. وی افزود: ۷۹ مورد شروع به شکار نیز شناسایی و بیش از ۴۴ میلیارد ریال خسارت به محیط زیست وارد شد. همچنین ۲۴۵ مورد آلودگی زیست محیطی، ۲۶۵۰ راس دام چرای غیرمجاز و ۴ هزار متر مربع اراضی ملی رفع تصرف گردید.
در گزارشی دیگر از ایرنا آمده است، رئیس اداره حفاظت محیط زیست خواف از دستگیری متخلفان برداشت گونه کمیاب گیاه دارویی «کما» در منطقه حفاظت شده سیرخون خبر داد. سعید شفیعیان اظهار داشت: ماموران یگان حفاظت محیط زیست شهرستان خواف حین گشت زنی، دو متخلف را در حال بوته کنی و جمع آوری گیاه دارویی کما شناسایی و دستگیر کردند. از متخلفان حدود ۱۰۰ کیلوگرم کما و ادوات برداشت کشف و ضبط شد. وی با بیان اینکه حمل بی مجوز گیاهان مرتعی جرم است، افزود: متخلفان به مرجع قضایی معرفی شدند.
به گزارش مهر، مدیرکل حفاظت محیطزیست لرستان از دستگیری ۱۳ گروه متخلف زیستمحیطی در مناطق مختلف این استان خبر داد. کامران فرمانپور اظهار داشت: در گشتهای شبانهروزی نیروهای حفاظت محیط زیست در شهرستانهای سلسله، الیگودرز، پلدختر، چگنی، بروجرد و منطقه حفاظت شده سفیدکوه خرمآباد، ۱۳ گروه متخلف به همراه ۱۸ قبضه اسلحه شکاری و لاشه سه رأس گراز وحشی، ۹ قطعه کبک و کبوتر و یک سر تشی دستگیر شدند. پرونده این متخلفان برای سیر مراحل قانونی به مراجع قضائی ارجاع و ادوات کشف شده تا صدور رای قطعی ضبط شد.
به گزارش مهر، رئیس اداره حفاظت محیطزیست پلدختر از دستگیری دو متخلف زیستمحیطی در این شهرستان خبر داد. علی آبسری نژاد اظهار داشت: نیروهای یگان حفاظت محیطزیست پلدختر در گشت و کنترل، دو متخلف را به جرم پسماندسوزی دستگیر کردند. وی افزود: پسماندسوزی به دلیل ایجاد آلودگی هوا و تهدید بهداشت عمومی ممنوع بوده و متخلفین پس از تشکیل پرونده و به دستور مقام قضائی روانه بازداشتگاه شدند.
از سوی دیگر به گزارش مهر، فرمانده انتظامی رباط کریم از کشف یک و نیم تن چوب قاچاق به ارزش ۳۰۰ میلیون ریال و دستگیری یک متهم در این شهرستان خبر داد. تیمور کلانتری اظهار داشت: مأموران پلیس آگاهی حین گشت زنی به یک دستگاه وانت نیسان مشکوک و در بازرسی از آن یک تن و ۵۰۰ کیلوگرم چوب قاچاق فاقد مجوز قانونی کشف و ضبط کردند. وی افزود: متهم دستگیر و به همراه چوبهای قاچاق مکشوفه پس از تشکیل پرونده تحویل مرجع قضائی شد و کارشناسان ارزش این محموله را ۳۰۰ میلیون ریال برآورد کردند.
در گزارشی دیگر از مهر، رئیس منطقه حفاظت شده کرکس نطنز از کشف لاشه ۳ بز و یک کل وحشی از شکارچیان متواری و دستگیری یکی از اعضای این گروه خبر داد. مرتضی خورشیدی اظهار داشت: محیطبانان این شهرستان در پی شنیدن صدای شلیک و گشت و کنترل منطقه، یک شکارچی را دستگیر و ۲ نفر دیگر و راننده متخلف متواری شدند. از متخلفان یک قبضه اسلحه جنگی ام یک، ۲۱ تیر جنگی، دوربین دوچشمی، ادوات شکار و لاشه سه بز و یک کل وحشی کشف و ضبط شد. جهت سیر مراحل قانونی و انجام سایر پیگیریهای قضائی در برخورد با متخلفان این واقعه، پروندهای برای آنان تشکیل و به دادسرای شهرستان ارجاع شد.
این منبع همچنین در گزارشی آورده است، فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان تهران از بازداشت شکارچی متخلف سابقه دار در این استان خبر داد. فرهاد زندی گفت: در بازرسی از منزل این متهم، دو قبضه سلاح گلوله زنی غیرمجاز، یک قبضه سلاح مجاز کالیبر ۲۷۰، مقادیری گوشت شکار، جمجمه قوچ و پوست روباه کشف و ضبط شد. وی با اشاره به سابقه قبلی متهم در تخلفات مشابه، گفت پرونده جدید این متخلف به مراجع قضائی ارجاع شده است.
به گزارش ایلنا، فرمانده انتظامی صومعهسرا از کشف ۹ تن چوب قاچاق به ارزش یک میلیارد ریال در این شهرستان خبر داد. جعفر عدلی مژدهی اظهار داشت: ماموران آگاهی این شهرستان حین گشتزنی، یک محل نگهداری چوبهای غیرمجاز جنگلی را کشف و ۹ تن چوب قاچاق را ضبط کردند. در این راستا یک متهم دستگیر و به مرجع قضایی معرفی و چوبهای کشف شده به اداره منابع طبیعی و آبخیزداری تحویل داده شد.
در گزارشی دیگر از ایلنا، فرمانده یگانهای انتظامی و حفاظتی فراجا از دستگیری بیش از ۲۰۰۰ قاچاقچی چوبآلات جنگلی در کشور خبر داد. سردار رضا بنی اسدی فر با اشاره به افزایش ۱۰ درصدی کشفیات قطع درختان جنگلی نسبت به سال قبل، گفت: بیش از ۲۰۰۰ نفر از قاچاقچیان چوب آلات جنگلی در کشور شناسایی و دستگیر شدهاند.
همچنین همین منبع گزارش داد که رئیس محیط زیست آستانه اشرفیه از جمعآوری سدهای غیرمجاز ماهیگیری بر رودخانه سید عل یاکبری در مرز مشترک با لاهیجان خبر داد. رامین حسین زاده اظهار داشت: مامورین یگان حفاظت محیطزیست شهرستان آستانهاشرفیه و لاهیجان حدود ۸ دهنه سد کلهام که توسط صیادان غیرمجاز برای صید ماهی برپا شده بود را شناساییو جمع آوری کردند. وی افزود: این روش صید غیرمجاز بوده و باعث کاهش زادآوری و قطع نسل ماهیها و آلودگی روخانهها میشود و عاملان این اقدام شناسایی و به مراجع قضایی معرفی خواهند شد.
به گزارش شمال نیوز، یکی از سرکردههای قاچاق چوب در منطقه انگتارود چمستان شهرستان نور دستگیر شد. در عملیات مشترک یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران ساری و اداره مبازره با قاچاق پلیس امنیت اقتصادی فرماندهی انتظامی استان مازندران، یکی از سرکردههای قاچاق چوب در منطقه انگتارود چمستان شهرستان نور دستگیر شد.
به گزارش سایت دیدهبان ایران، فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی از دستگیری بیش از ۵۰۰۰ قاچاقچی چوب در ۱۱ ماه سال جاری خبر داد. سرهنگ علی ملکی آهنگران افزود: طی این مدت، بیش از ۲۵ هزار پرونده قاچاق چوب تشکیل، بیش از ۵۰۰۰ قاچاقچی دستگیر و بیش از ۳۰۰۰ دستگاه خودرو و ۶۹۵ دستگاه تجهیزات قطع درخت توقیف شده است. وی همچنین از مصدومیت ۴۴ مأمور منابع طبیعی در درگیریها خبر داد و گفت که در خصوص قطع درختان در منطقه “دشمن زیاری” پرونده تشکیل شده است.
حق تنفس و هوای پاک
براساس گزارش ها، سالانه تعداد پر شماری از شهروندان بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند. این مشکل علتی جز سو مدیریت و عدم توجه به کنوانسیونها و قراردادهای بینالمللی در این زمینه ندارد.
طی هفته ای که گذشت شاخص کیفی هوا در شهرهای تهران ۱۱۸، ساوجبلاغ ۱۲۹، کرج ۱۲۴، نظرآباد ۱۱۲، مشهد ۱۵۱، اصفهان ۱۴۶، اهواز ۱۰۲، رامهرمز ۱۳۸، گتوند ۱۳۳، ریگان ۳۵۵، فهرج ۳۳۹، بیدخون ۲۰۰، زهک ۱۵۳، زابل ۱۵۰ ، نهبندان ۱۳۰، اندیمشک ۱۱۵، بهبهان ۱۵۱، هندیجان ۱۲۳، شوشتر ۱۱۲، هویزه ۱۰۵، خرمشهر ۱۱۱، شادگان ۱۴۰، آبادان ۱۵۵، سیرجان ۱۶۵، رفسنجان ۱۱۲، دماوند ۱۱۴، اراک ۱۲۰، آبیک ۱۲۲، لیکک ۱۷۶، سوسنگرد ۱۲۱ ناسالم برای گروه های حساس، ناسالم برای تمام گروه ها، بسیار ناسالم و یا خطرناک اعلام شد.
شاخص کیفی هوا از صفر تا ۵۰ هوای پاک، ۵۱ تا ۱۰۰ هوای سالم، ۱۰۱ تا ۱۵۰ ناسالم برای گروههای حساس، ۱۵۱ تا ۲۰۰ ناسالم برای عموم، ۲۰۱ تا ۳۰۰ بسیار ناسالم و ۳۰۱ تا ۵۰۰ خطرناک است.
شاخص کیفی هوا ( Air Quality Index ) معیاری است که غلظت ترکیبات مختلف آلاینده موجود در هوا نظیر مونوکسید کربن، دی اکسید گوگرد، ترکیبات نیتروژن دار، اوزون و ذرات معلق ( ذرات کوچکتر از ۱۰ میکرومتر و ذرات کوچکتر از ۲.۵ میکرومتر) را که دارای حدود مجاز متفاوت با واحدهای مختلف است به یک عدد بدون واحد تبدیل میکند و وضعیت آلودگی هوا را نمایش میدهد.
به گزارش ایرنا، تهران از ابتدای سال ۷ روز هوای پاک، ۲۰۴ روز هوای قابل قبول، ۱۲۰ روز هوای ناسالم برای گروههای حساس جامعه و ۱۹ روز هوای ناسالم برای همه افراد داشته است.
فقدان مدیریت بارش های حداقلی؛ خشکسالی و از بین رفتن منابع آبی
خشکسالی میتواند باعث عدم توازن در میزان آب و در نتیجه آن کمبود آب، نابودی گیاهان، کاهش عمق آبهای سطحی و خاک مرطوب شود. این اتفاق زمانی رخ میدهد که تبخیر سطحی و تبخیر آب از گیاهان از حد معمول در مدت معین بیشتر شود. عدم مدیریت صحیح منابع آبی در کشور، اثرات جبران ناپذیر این مهم را عمیقتر میکند.
به گزارش ایسنا، رئیس سازمان منابع طبیعی کشور با بیان اینکه نیازمند برخی اقدامات اساسی در زمینه تغییرات اقلیمی هستیم، گفت: ۴۲درصد تالابهای کشور خشک شده است. تیموری گفت: ۴۲ درصد تالابهای کشور خشک شدند و بستری برای تولید گرد و غبار شده است. همچنین ۱۱ درصد مساحت کشور دچار فرونشست زمین شده است.
به گزارش شرق، رئیس اداره هواشناسی کاشمر اعلام کرد که ۷۱.۳۶٪ از پهنه اقلیمی استان خراسان رضوی در سال گذشته درگیر خشکسالی بوده است. علی اصغرزاده با اشاره به کاهش ۳۹ درصدی بارشها نسبت به میانگین بلندمدت در کاشمر، افزود: بر اساس شاخص SPEI، صد درصد مساحت کاشمر تحت تأثیر خشکسالی قرار دارد که ۷۱.۵۶٪ آن خشکسالی خفیف و ۲۸.۴۴٪ خشکسالی متوسط است. وی همچنین به ثبت مخاطرات جوی متعدد در سال ۱۴۰۳ و کاهش ۲۵ درصدی بارشها در سال زراعی جاری نسبت به سال قبل اشاره کرد و بر لزوم برنامه ریزی برای سازگاری با تغییرات اقلیمی تأکید نمود.
به گزارش ایرنا، عضو شورای راهبردی روابط عمومی بخش آب کشور اعلام کرد که با وجود بارندگیهای اخیر، سدهای مشهد همچنان با کاهش حجم آب مواجه هستند و تنها ۱۱٪ ظرفیت آنها پر است. کاظم جم با اشاره به کاهش ۳۳ درصدی بارندگیها نسبت به میانگین بلندمدت، افزود که سدهای طرق، دوستی، ارداک و کارده در مجموع ۱۴۵ میلیون متر مکعب آب دارند. وی همچنین از شناسایی و مسدود شدن ۶۱۲ حلقه چاه غیرمجاز و اجرای طرحهای اضطراری تامین آب خبر داد و بر ضرورت مدیریت مصرف آب توسط مردم تاکید کرد.
به گزارش مهر، مدیر عامل شرکت آب منطقه ای لرستان اعلام کرد که این استان ۵۲۲ میلیون مترمکعب از ذخایر آب زیرزمینی خود را از دست داده است. داریوش حسننژاد با تاکید بر اهمیت مدیریت مشارکتی آب و جلب مشارکت مردم در مدیریت مصرف، افزود که تاکنون ۲۰۸ میلیون مترمکعب مخزن ذخیره آب در لرستان احداث شده است. وی همچنین از همکاری با شرکت توزیع برق برای رصد سیستم آب و برق و برخورد با متخلفان خبر داد و بر لزوم احساس مسئولیت نسبت به نسلهای آینده در حفاظت از منابع آبی تاکید کرد.
به گزارش ایلنا، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای اصفهان اعلام کرد که ذخیره سد زاینده رود به ۱۳۹ میلیون متر مکعب رسیده است در حالی که در مدت مشابه سال گذشته ۲۹۴ میلیون متر مکعب بوده و متوسط بلندمدت آن ۶۳۵ میلیون متر مکعب است. حسن ساسانی با اشاره به کاهش ۴۸ درصدی بارندگی در سرشاخههای زاینده رود نسبت به میانگین بلند مدت، افزود که ورودی و خروجی سد نیز به ترتیب ۱۵۶ و ۳۰۹ میلیون متر مکعب بوده که نسبت به سال گذشته کاهش یافته است.
به گزارش ایلنا، فیروز قاسمزاده، سخنگوی صنعت آب کشور اعلام کرد که ذخایر آبی سدهای ایران به مرز بحران رسیده است. او با اشاره به کاهش ۴۲ درصدی بارشها نسبت به میانگین بلندمدت و کاهش ۲۴ درصدی نسبت به سال گذشته اظهار داشت که موجودی آب مخازن سدها تا ۱۰ اسفند، با ۵ درصد کاهش نسبت به سال قبل، به ۲۲.۲۶ میلیارد مترمکعب رسیده است. وی افزود که ورودی آب به سدها نیز ۳۱ درصد کاهش یافته و بسیاری از سدهای مهم کشور از جمله سدهای پنجگانه تهران، زایندهرود، شمیل و نیان و استقلال با کاهش چشمگیر ذخایر مواجه شدهاند.
به گزارش ایرنا، بهزاد پارسا، مدیرعامل این شرکت با هشدار نسبت به وضعیت بیآبی در تهران، از کاهش بی سابقه حجم آب سدهای پنجگانه تهران خبر داد. وی اعلام کرد که حجم آب این سدها به ۲۷۲ میلیون مترمکعب رسیده که تنها ۱۳٪ حجم نرمال است و ذخایر سدهای امیرکبیر و لتیان به پایینترین سطح خود از زمان بهرهبرداری رسیدهاند. وی با اشاره به کاهش ۴۵ درصدی بارندگی ها نسبت به میانگین و کاهش ذخایر برفی، تاکید کرد که با وجود تلاشها برای مدیریت منابع آب، ادامه این روند، تامین آب را دشوارتر خواهد کرد.
به گزارش ایرنا، رئیس سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری هشدار داد که با تداوم خشکسالی، ۲۰ هزار هکتار باغ در این استان در معرض خشکیدگی قرار میگیرند و ۲۵ هزار نفر بیکار خواهند شد. حسین برزگر با اشاره به کاهش بارش و رهاسازی نامناسب آب سد زاینده رود، بر ضرورت تدابیر سازگاری با کمآبی تاکید کرد. وی پیشنهاداتی از جمله قطع برق پمپاژها، حذف باغهای فرسوده، هرس شدید درختان، استفاده از روشهای آبیاری کممصرف، کودهای پتاسیم و توسعه گلخانهها را برای مقابله با بحران خشکسالی مطرح کرد.
به گزارش ایرنا روابط عمومی شرکت آب منطقهای خراسان شمالی اعلام کرد که حجم آب موجود در سدهای استان خراسان شمالی در وضعیت نامطلوبی قرار دارد و فقط ۲۴٪ از ظرفیت آنها پر است. سید عقیل مرتضوی با اشاره به ظرفیت ۲۲۳ میلیون متر مکعبی سدهای استان، گفت که در حال حاضر حدود ۵۳ میلیون متر مکعب آب در مخازن وجود دارد. وی کاهش ۵۸ درصدی بارندگیها نسبت به سال گذشته را دلیل اصلی این وضعیت دانست و بر ضرورت مدیریت مصرف آب شرب و بهداشت توسط شهروندان برای پیشگیری از بحران تاکید کرد.
به گزارش انتخاب، مدیر دفتر مطالعات پایه شرکت آب منطقهای البرز اعلام کرد که این سد تنها ۸٪ از ظرفیت خود را داراست که این میزان، ۵۵٪ کمتر از ذخیره آب در زمان مشابه سال گذشته است. سزاوار افزود، در حالی که سد طالقان وضعیت بهتری دارد و ۵۰٪ از حجم آن پر است، میزان بارندگیها همچنان نسبت به سال گذشته ۲۶٪ و نسبت به میانگین بلندمدت ۴۴٪ کاهش نشان میدهد. وی پیشبینی کرد که با توجه به وضعیت بارشها، تابستان پرآبی در پیش نخواهد بود.
به گزارش شرق، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان با هشدار درباره وضعیت بحرانی منابع آبی این استان، اعلام کرد که ذخایر آب سدهای هرمزگان تنها برای یک تا دو ماه آینده کافی است. وی با اشاره به خشکسالی بیسابقه پنج سال اخیر و کاهش شدید بارندگیها، وضعیت سدهای استقلال، سرنی و نیان را در آستانه خشکی کامل توصیف کرد و از اجرای طرحهای مدیریت مصرف و تامین منابع جایگزین مانند انتقال آب از دریا و استفاده از چاههای اضطراری خبر داد.
به گزارش شرق، استاندار گیلان با صدور هشدار قرمز برای محیط زیست این استان، اعلام کرد که تالاب انزلی در آستانه نابودی قرار گرفته و شهر رشت نیز در خطر است. هادی حقشناس با اشاره به رسوبات ۵۰ ساله فاضلاب شهری، کشاورزی و صنعتی، عمق تالاب انزلی را کمتر از ۵۰ سانتیمتر و رودخانههای گوهررود و زرجوب را در آستانه مرگ کامل توصیف کرد. وی تاکید کرد که برای جلوگیری از این بحران، حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان بودجه جهت ساخت تصفیهخانهها مورد نیاز است، اما دولت با محدودیت بودجه مواجه است.
به گزارش ایلنا، یک کارشناس محیط زیست استان البرز هشدار داد که تالاب صالحیه، زیستبوم مهم این استان، در آستانه نابودی و تبدیل شدن به کانون گرد و غبار قرار دارد. علی فتحینیا با اشاره به کاهش بارندگی و عدم تامین حقابه کافی، سهم استان البرز از حقابه تالاب را تنها ۷٪ اعلام کرد و افزود که ۹۳٪ حقابه بر عهده استان قزوین است. وی حضور شترهای سرگردان و کاهش حضور پرندگان مهاجر را از دیگر مشکلات تالاب برشمرد و تاکید کرد که در صورت بیتوجهی به تامین حقابه، تالاب صالحیه به کانون دائمی گرد و غبار تبدیل خواهد شد که استانهای البرز و تهران را تهدید میکند.
به گزارش مهر، مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران اعلام کرد که ۱۵ هزار هکتار از تالاب ۴۴ هزار هکتاری میانکاله خشک شده است و هوای این استان نیز به سمت آلودگی پیش میرود. حسین علی ابراهیمی با اشاره به افزایش آلودگی هوا در شهرهای مازندران و ناسالم بودن هوا برای گروههای حساس، دلایل آن را ترافیک سنگین، سوخت غیراستاندارد و فعالیت نیروگاه نکا دانست. وی با انتقاد از لایروبی تالاب میانکاله به عنوان راهکار ناموفق، پمپاژ آب از غرب تالاب را راه حل پیشنهادی محیط زیست اعلام کرد و از خشک شدن ۱۵ هزار هکتار از تالاب و کسری ۶ میلیون متر مکعبی آب مخازن زیرزمینی در شرق استان خبر داد.
به گزارش برنا، رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور هشدار داد که ۱۵ میلیون هکتار از اراضی ایران در شرایط بحرانی قرار دارند و نیازمند برنامههای گسترده آبخیزداری هستند. علی تیموری با اشاره به تبدیل ۳۱ میلیون هکتار از اراضی طبیعی به بیابان و فرسایش سالانه بیش از ۲ میلیارد تن خاک در کشور، بر اهمیت مدیریت حوزههای آبریز مرزی و اجرای طرح مدیریت پایدار جنگلهای شمال تاکید کرد.
بحران پسماند و آلاینده های محیط زیستی
به گزارش ایلنا، رئیس سازمان محیط زیست با اشاره به بحران پسماند در مازندران اعلام کرد که عدم توجه کافی به مسائل محیط زیستی در سالهای گذشته، مشکلات پیچیدهای را ایجاد کرده که راهحلهای سادهای ندارد. وی تاکید کرد که مدیریت پسماند در شهرهای آمل و بابل به معضلی جدی تبدیل شده است.
به گزارش مهر، شهردار بوشهر اعلام کرد که روزانه ۲۰۰ تن پسماند خانگی در این شهر تولید میشود که حدود ۳۰ درصد آن قابلیت بازیافت دارد. وی افزود شهرداری بندر بوشهر طرح تفکیک زباله از مبدا را در بخشهای اداری و خانگی و نیز برنامههای آموزشی و جشنوارههایی را با هدف ارتقاء فرهنگ بازیافت اجرا میکند.
به گزارش ایرنا، فرماندار بابل با اشاره به انباشت سه میلیون تن زباله در سایت انجیلسی طی ۲۸ سال گذشته، بحران پسماند در این شهر را بسیار جدی خواند. وی اعلام کرد که شیرابه های این سایت تا ۷۰ سال آینده برای منطقه آسیب زا خواهد بود. او گفت مشکل پسماند بابل همچنان لاینحل باقی مانده و زبالهها در سطح شهر انباشته شدهاند و اعتراضات اهالی روستای انجیلسی را به دنبال داشته است.
همچنین به گزارش آفتاب نیوز، شهرستان بابل به عنوان بزرگترین شهر مازندران با بحران پسماند روبرو است و تنها شهر کشور است که جایگاه دفن زباله ندارد. دادستان و نمایندگان مجلس بابل از بیتوجهی نهادهای مسئول و عدم ارائه راهکار عملی برای حل این معضل انتقاد کرده و خواستار اقدام فوری شدهاند.
به گزارش ایرنا، سواحل دریای خزر در رامسر با مشکل انباشت زباله مواجه هستند که عمدتاً توسط کسب و کارهای ساحلی ایجاد میشود. رئیس اداره حفاظت محیط زیست رامسر تاکید کرد که این کسبوکارهای ساحلی مسئولیت کافی در مدیریت پسماند ندارند و باید در جمعآوری زباله در محدوده فعالیت خود و جلوگیری از ورود خودرو به ساحل مشارکت بیشتری داشته باشند. فرماندار رامسر هشدار داد که در صورت عدم رعایت این الزامات، واحدهای متخلف پلمب خواهند شد و بر اهمیت مشارکت همهجانبه برای حفظ محیط زیست سواحل تاکید کرد.
به گزارش تسنیم، در جلسه بررسی چالشهای زیست محیطی مجتمع آرادکوه تهران، مصوب شد که از پذیرش پسماندهای خارج از استان تهران بدون مجوزهای لازم جلوگیری شود. در این جلسه، معاون محیط زیست انسانی حفاظت محیط زیست استان تهران با اشاره به مشکلات زیست محیطی آرادکوه، بر ضرورت تمدید قرارداد اراضی این مجتمع و نظارت مستمر بر فعالیتهای آن تاکید کرد. از سوی دیگر، طرحهای مربوط به تصفیه شیرابه، بازطراحی تصفیهخانه، بررسی نشت شیرابه و مدیریت پسماندهای پزشکی نیز مطرح شد.
به گزارش هم میهن، فعالان محیط زیست و مسئولان استان گیلان نسبت به بحران ۳۰ ساله پسماند و فاضلاب در این استان و تهدیدات آن برای تالاب انزلی هشدار دادند. بر این اساس، روزانه دو هزار تن زباله در گیلان تولید میشود که در حدود ۶۵ دفنگاه رسمی و غیررسمی دپو شده و به دلیل عدم مدیریت صحیح، به آلودگی آب و خاک منجر شدهاند. علاوه بر دفنگاهها، روستاها و مسیرهای استان نیز مملو از زباله هستند و هیچ برنامه جامعی برای بهبود مدیریت پسماند وجود ندارد. تالاب انزلی نیز به دلیل ورود آلایندهها و رسوبات، با بحران جدی روبرو شده و عمق آن به شدت کاهش یافته است.
بدون نظر
نظر بگذارید