خبرگزاری هرانا – حق بر محیط زیست و مبانی فلسفی آن، از قواعد حقوق بشر و حقوق طبیعی نشأت گرفته شده است. ابتدایی ترین حق طبیعی انسان در این کره خاکی، «حق حیات» است. اما طی دهه های اخیر به دلیل استفاده بی رویه از منابع طبیعی، عدم نظارت و توجه به مباحث زیست محیطی و الگوهای صحیح، محیط زیست طبیعی به شدت دچار صدماتی شده است. گزارش پیش رو حاصل ثبت ۸۲ واقعه محیط زیستی ایران است که در هفته اخیر منتشر و به هدف آگاهی سازی گردآوری شده است.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در هفته ای که گذشت، بیش از ۱۳ شکارچی غیرمجاز و قاچاقچی چوب بازداشت و به مراجع قضایی معرفی شدند. از سوی دیگر شاخص کیفی هوا دستکم در ۴۹ شهر ناسالم و خطرناک اعلام شد. از دیگر اخبار مرتبط با محیط زیست میتوان به تداوم خشکسالی، بحران های فرونشست و بحران پسماند و آلاینده ها در مناطق مختلف اشاره کرد؛ در گزارش پیش رو به برخی از آنها پرداخته شده است.
آسیب رسانی به جنبه های مختلف محیط زیست در ایران کماکان ادامه دارد. از طرفی شهروندانی وجود دارند که به دلیل عدم آموزش یا نیازهای مالی دست به تخریب و آسیب رسانی به محیط زیست می زنند و از سوی دیگر نهادهای متولی در تلاش هستند تا از حجم این آسیب ها بکاهند، هر چند این تلاش ها قابل تقدیر است اما به نظر نمی آید میزان آن با شرایط محیط زیستی ایران تطبیق داشته باشد.
حیات وحش
حیات وحش به کلیه جانداران از قبیل پستانداران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان و تمام گیاهانی گفته میشود که به صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان بر روی کره زمین زندگی کرده و آب و خوراک خود را خود تأمین میکند. اما دخالت و تصرف انسان در زیستگاه های طبیعی و مصرف بیرویه منابع طبیعی بسیاری از گونه های حیات وحش را در معرض انقراض قرار داده است.
روابط عمومی مجتمع ارم سبز تهران از ابتلای “شیرین” شامپانزه ۵۵ ساله ای که در این باغ وحش نگهداری میشود، به دیابت خبر داد. علی طاهری گفت: این شامپانزه که به همراه “پرویز” ۷۰ ساله، مسن ترین شامپانرههای باغ وحش ارم به حساب می آیند، به دلیل کم تحرکی که از خصوصیات اخلاقی این حیوان است، به دیابت نوع دو مبتلا شده و پس از معاینه و آزمایشات پزشکی، اقدامات درمانی و دارویی مورد نیاز شروع شده است.
به گزارش ایرنا، رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان فردیس، از تولد یک راس لاما در دهکده طبیعت نوری این شهرستان خبر داد. سعید سپهوند در ادامه گفت: این بره لاما که در اصطلاح علمی به آن “کریا” گفته میشود، از گونه (Lama glama) بوده و پدر و مادر آن در ایران متولد شدهاند، اما این گونه از لاماها اصالتی اروپایی دارند.
به گزارش مهر، عبدالرحمن مرادزاده مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر از ثبت نخستین تصاویر از یک قلاده پلنگ ایرانی در ارتفاعات شهرستان عسلویه خبر داد.
همچنین، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان فیروزکوه از تصویربرداری یک قلاده پلنگ توسط محیطبانان پاسگاه سرمحیط بانی انزها در پناهگاه حیات وحش کاوه ده این شهرستان خبر داد.
به گزارش بهارنیوز، تصاویری از یک پرنده هما در پارک ملی تندوره، واقع در استان خراسان رضوی توسط مرتضی رشیدی، عکاس حیاتوحش ثبت و منتشر شده است. پرنده هما جایگاه ویژه ای در ادبیات و هنر ایران دارد و نماد خوشبختی شمرده می شود.
به گزارش رکنا، روز یکشنبه ۳۰ دی ماه، رسانههای محلی خبری خوزستان خبری را در مورد کشف لاشه دو هزار پرنده، توسط نیروهای اداره محیط زیست خوزستان در روستایی در نزدیکی شهر اهواز منتشر کردند. اداره کل حفاظت محیط زیست استان خوزستان دلیل از بین رفتن این پرندگان را که شامل گونه های کبوتر، گنجشک، سار و عقاب بوده را سمریزی متخلفان اعلام کرده است.
داوود میرشکار، مدیر کل حفاظت محیط زیست استان خوزستان در این رابطه گفت: ممکن است متخلفان محیط زیستی پیش از کشف این پرندگان، تعدادی از آنها را ذبح و جهت فروش به بازارهای محلی ارسال کرده باشند. وی به مردم هشدار داد که از مصرف هرگونه پرنده شکار شده به دلیل احتمال سمی بودن آن خودداری کنند.
در ادامه رضا نیک فلک، کارشناس محیطزیست در خصوص شکار پرندگان در استان خوزستان گفت: شکارچیان غیرمجاز با استفاده از روش هایی مانند سم ریزی و استفاده از تورهای بزرگ اقدام به شکار پرندگان میکنند. در این روش ها چون گزینشی در کار نیست، حتی ممکن است گونه های حفاظت شده و در معرض انقراضی مانند اردک بلوطی، اردک سرحنایی، اردک مرمری، فلامینگو، دراج و عقاب نیز صید شوند.
به گزارش رکنا، مدیر انجمن دیدهبان زاگرس نسبت به خطر از بین رفتن تعداد بسیار زیادی از پرندگان شامل گونه های لک لک سفید و گاوچرانک، به دلیل تغذیه در سایت دپوی زباله جارمه شهرستان اندیمشک هشدار داد.
در این خصوص رضا میرفلک، پرنده شناس و کارشناس محیط زیست نیز افزود: اکثر زباله ها در استان خوزستان به صورت سنتی و بدون تفکیک اصولی در سایت های دفن زباله روی هم انباشت می شوند. پستانداران گوشتخوار و پرندگانی مانند لاشخور، انواع عقاب، حواصیل، لک لک، کفتار، شغال و روباه به دلیل شکار و تخریب زیستگاه های طبیعی شان برای تغذیه به این سایت های زباله روی می آورند. این امر تهدیدی بسیار جدی برای این گونه های جانوری به حساب می آید.
به گزارش ایرنا، مهدی مامی، محیطبان ایلامی از ثبت تصاویری از یک گونه پلنگ ایرانی در یکی از زیستگاههای شهرستان دهلران و از طریق دوربین تلهای خبر داد و گفت: امسال برای سومین بار است که تصویری از گونه نادر و زیبای پلنگ ایرانی در استان ایلام ثبت میشود.
همچنین، مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان سمنان از مشاهده و شناسایی ۱۲ قلاده پلنگ ایرانی بالغ و یک توله در پارک ملی توران واقع در شهرستان شاهرود خبر داد. سعید یوسفپور اظهار داشت: این پلنگ ها که توسط محیط بانان شناسایی شده اند، شامل شش قلاده پلنگ نر، چهار قلاده ماده بود و دو قلاده نیز هنوز تعیین جنسیت نشدهاند.
به گزارش مهر، تصاویری از یک جفت کفتار در منطقه حفاظت شده کالمند بهادران در استان یزد توسط محیط بان جواد شکوهی ثبت شده است.
بازداشت و محکومیت متخلفان محیط زیستی
یکی از موضوعات مورد بحث محیط زیست مسئله حمایت از منابع طبیعی بوده و از سوی دیگر، حفاظت از جنگلها، حیات وحش و جلوگیری از قاچاق چوب، شکار و صید بی رویه به عنوان بخشی از مقوله حفاظت از منابع طبیعی، و در نهایت حفظ محیط زیست تلقی میشود. بسیاری از حیوانات، به دلیل شکار غیرقانونی در معرض خطر قرار دارند.
طی یک هفته اخیر با تلاش محیط بانان و جنگل بانان، دستکم ۲۵ تن چوب قاچاق در شهرستان های لاریجان، ساری و بابل ضبط و در این راستا دستکم دو متهم بازداشت شدند. همچنین طی این مدت بیش از ۱۱ شکارچی غیرمجاز در اردبیل، چالوس، بیله سوار، اسلام آباد غرب، گیلان و مازندران بازداشت و به مراجع قضایی معرفی شدند.
به گزارش ایرنا، روابط عمومی حفاظت محیط زیست اردبیل از دستگیری سه شکارچی متخلف در منطقه شکار ممنوع آق داغ خبر داد و گفت: ماموران یگان حفاظت محیط زیست خلخال طی گشت و کنترل و جلوگیری از شکار و صید غیرمجاز در مناطق و زیستگاههای منطقه حفاظت شده طی دو ماموریت جداگانه، موفق به دستگیری سه شکارچی متخلف به همراه سه قبضه اسلحه شکاری مجاز و ۱۱ عدد فشنگ ساچمهزنی شدند. این پرونده برای سیر مراحل قانونی به مرجع قضائی معرفی شد.
از سوی دیگر مرتضی سحرخیز رئیس اداره حفاظت محیط زیست چالوس اعلام کرد: اعضای یک باند شکار غیرمجاز گرازهای وحشی در این منطقه حفاظت شده که اتباع کشورهای دیگر نیز با آنها همکاری داشتند، شناسایی و به دستور قاضی کشیک بازداشت شدند. از این باند لاشه یک راس گراز کشف و ضبط شد. این متخلفین زیست محیطی به صورت غیرقانونی اقدام به شکار گرازهای وحشی میکردند و سپس گوشت گرازها را به خارج از شهرستان انتقال داده و به ظاهر برای عرضه به مشتری های خاص میفروختند.
در گزارشی دیگر رئیس نمایندگی حفاظت محیط زیست بیلهسوار عنوان کرد: ماموران یگان حفاظت محیط زیست این شهرستان موفق به دستگیری هفت شکارچی غیر مجاز شدند. از این متخلفان لاشه ۳۴ بال کبوتر به همراه ۳۴ عدد فشنگ ساچمه زنی و هفت قبضه سلاح شکاری کشف و ضبط شد. این شکارچیان غیرمجاز و متخلف با تشکیل پرونده تخلف زیست محیطی برای سیر مراحل قانونی و رسیدگی تحویل مراجع قضایی شدند.
به گزارش تابناک، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان اسلام آباد غرب در خصوص دستگیری شکارچیان غیرمجاز پرندگان اظهار داشت: محیطبانان این شهرستان موفق به دستگیری یک گروه شکارچی غیرمجاز پرندگان شدند و از آنها چهار قطعه کبک زنده و تعدادی قفس و ادوات شکار کشف و ضبط کردند.
طهمورث سلیمانی در ادامه گفت: همچنین مأمورین یگان حفاظت در مناطق دیگر شهرستان موفق به دستگیری یک نفر شکارچی غیرمجاز، کشف و ضبط لاشه یک سر خرگوش شدند. پرونده همه این متخلفان دستگیر شده برای سیر مراحل قانونی به مقام قضایی شهرستان اسلامآباد غرب ارجاع شد.
در خبری دیگر به گزارش انتخاب، جمشید محبت خانی فرمانده یگان حفاظت محیط زیست گفت: ماه های مهر و آبان امسال ۲۶ مورد دستگیری متخلفان شکار و صید در استان گیلان و ۹۵ مورد در استان مازندران داشتیم. مامورین موفق به جمع آوری تورهای هوایی غیر مجاز و دستگیری افراد با سلاح های غیر مجاز شدند، این متخلفان با تشکیل پرونده به محاکم قضایی معرفی شدند.
از سوی دیگر، فرمانده انتظامی بابل در راستای مبارزه با قاچاق محصولات و فرآورده های جنگلی اعلام کرد: ماموران پلیس امنیت اقتصادی این شهرستان با شناسایی یک واحد کارگاه غیرمجاز ذغال موفق به کشف ۱۳ تن چوب قاچاق و دو تن ذغال شدند.
علی داداش تبار در ادامه گفت: ماموران در بازرسی های خود در یک مکان دیگر، پنج تن چوب جنگلی قاچاق را نیز کشف کردند. همچنین ماموران انتظامی بندپی شرق، با بازرسی از دو دستگاه خودروی نیسان حامل چوب از آن ها پنج تن چوب که توسط رانندگان خودرو ها به صورت غیرمجاز از جنگل های شهرستان بابل برداشت شده بود کشف کردند. در این رابطه متهمان پس از تشکیل پرونده به مرجع قضائی معرفی و در مجموع ۲۵ تن چوب کشف شده در شهرستان به اداره منابع طبیعی تحویل داده شد.
از سوی دیگر، داریوش مهدیزاده فرمانده یگان حفاظت ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری مازندران منطقه ساری از شناسایی واحد گلخانه که با پوشش پرورش گل اقدام به قاچاق چوب میکردند خبر داد و گفت: از ابتدای بهمن ماه تاکنون با همکاری پلیس امنیت اقتصادی ۱۰ واحد کارگاه چوب بری شناسایی شد که به صورت مخفی فعال بودند.
به گزارش ایرنا، رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری لاریجان گفت: مأموران منابع طبیعی مستقر در ایست بازرسی بایجان دو دستگاه خودروی نیسان حامل چوبهای جنگلی از جمله گردو، افرا و توسکا را در محور هراز به سمت تهران را متوقف کردند. این متخلفین که هر دو برادر هستند پس از درگیری با مأموران به اداره منابع طبیعی آمل برای تشکیل پرونده جهت تحویل به دادگاه منتقل شدند.
حق تنفس و هوای پاک
براساس گزارشها، سالانه تعداد پر شماری از شهروندان بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند. این مشکل علتی جز سو مدیریت و عدم توجه به کنوانسیونها و قراردادهای بینالمللی در این زمینه ندارد.
طی هفته ای که گذشت شاخص کیفی هوا در شهرهای اراک ۱۸۰، بوشهر ۵۲۱، حمیدیه ۵۰۰، اندیمشک ۵۰۰، هندیجان ۲۵۲، دزفول ۵۰۰، سوسنگرد ۱۶۸، گتوند ۴۳۰، زرند ۵۰۰، قزوین ۱۶۷، قم ۱۱۹، آبیک ۱۵۵، قهجاورستان ۱۶۰، ، تقی آباد ۱۶۹، بویین زهرا ۱۰۰، بجنورد ۱۱۰، تبریز ۱۵۶، مشهد ۱۶۹، اصفهان ۱۶۹، تهران ۱۵۳، فهرج ۵۰۰، کرمان ۲۵۱، آبادان ۱۶۰، امیدیه ۵۰۰، اهواز ۴۸۱، بهبهان ۵۰۰، ماهشهر ۵۰۰، بندر جاسک ۱۰۶، زاهدان ۴۵۱، ایذه ۵۰۰، رامهرمز ۵۰۰، خرمشهر ۱۷۲، شادگان ۴۱۱، جیرفت ۱۱۰، ریگان ۵۰۰، شوشتر ۳۲۳، هویزه ۱۶۷، دهلران ۱۷۳، شوش ۲۲۹، رامشیر ۴۵۷، بندر دیلم ۶۹۴، گناوه ۷۰۹، برازجان ۵۰۰، ایلام ۲۱۶، خرموج ۵۰۰، دشتی ۸۸۲، دشتستان ۸۸۵، تاکستان ۱۵۷ و استان هرمزگان ۱۱۶ برای گروه های حساس، ناسالم برای تمام گروه ها، بسیار ناسالم و یا خطرناک اعلام شد.
شاخص کیفی هوا از صفر تا ۵۰ هوای پاک، ۵۱ تا ۱۰۰ هوای سالم، ۱۰۱ تا ۱۵۰ ناسالم برای گروههای حساس، ۱۵۱ تا ۲۰۰ ناسالم برای عموم، ۲۰۱ تا ۳۰۰ بسیار ناسالم و ۳۰۱ تا ۵۰۰ خطرناک است.
شاخص کیفی هوا ( Air Quality Index ) معیاری است که غلظت ترکیبات مختلف آلاینده موجود در هوا نظیر مونوکسید کربن، دی اکسید گوگرد، ترکیبات نیتروژن دار، اوزون و ذرات معلق ( ذرات کوچکتر از ۱۰ میکرومتر و ذرات کوچکتر از ۲.۵ میکرومتر) را که دارای حدود مجاز متفاوت با واحدهای مختلف است به یک عدد بدون واحد تبدیل میکند و وضعیت آلودگی هوا را نمایش میدهد.
به گزارش مهر، تهران از ابتدای سال پنج روز هوای پاک، ۱۹۲ روز هوای قابل قبول و ۱۱۳ روز هوای ناسالم برای گروههای حساس و ۱۹ روز هوای ناسالم داشته است. این در حالی است که تهران در مدت مشابه سال پیش ۱۰ روز هوای پاک، ۲۱۴ روز هوای قابل قبول و ۹۳ روز هوای ناسالم برای گروههای حساس جامعه و ۱۲ روز ناسالم برای همه افراد داشته است.
در گزارشی دیگر سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت: یکی از عوامل آلوده کننده هوای استان به ویژه در فصل پاییز و زمستان، سوزاندن بقایای محصولات نیشکر است. این اقدام اثرات نامطلوب زیست محیطی بر هوای استان باقی میگذارد و باعث نارضایتی مردم شده است.
محمد جواد اشرفی با تاکید بر توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی در ادامه گفت: حمل و نقل ۷۲% در ایجاد این میزان آلودگی هوای استان دخالت دارد. کمبود شدید ناوگان حمل و نقل عمومی در اهواز باعث استفاده بیشتر از وسایل شخصی و در نهایت آلوده شدن هوا شده است.
به گزارش ایرنا، نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس گفت: مشکلات زیست محیطی آبیک امروز به کانون مشکلات کشور تبدیل شده و وجود کارخانه سیمان، دامداری ها، مرغداری ها و سوخت مازوت نیروگاه شهید رجایی سلامت مردم منطقه را نیز به خطر انداخته است.
فقدان مدیریت بارش های حداقلی؛ خشکسالی و از بین رفتن منابع آبی
خشکسالی میتواند باعث عدم توازن در میزان آب و در نتیجه آن کمبود آب، نابودی گیاهان، کاهش عمق آبهای سطحی و خاک مرطوب شود. این اتفاق زمانی رخ میدهد که تبخیر سطحی و تبخیر آب از گیاهان از حد معمول در مدت معین بیشتر شود. عدم مدیریت صحیح منابع آبی در کشور، اثرات جبران ناپذیر این مهم را عمیقتر میکند.
به گزارش تابناک، رئیس گروه توسعه هواشناسی کاربردی آذربایجان غربی اعلام کرد که در حال حاضر میزان بارندگی های این استان حدود ۴۰٪ کمتر از میانگین بلند مدت بوده و این شرایط تأثیرات نامطلوبی بر منابع آبی استان، کشاورزی و تأمین آب شرب دارد.
آزاد توحیدی در این خصوص گفت: کاهش میزان بارش ها سبب پایین رفتن سطح آبهای زیرزمینی، افت کیفیت خاک و افزایش تنش آبی در مناطق مختلف شده و نه تنها در بخش کشاورزی و دامداری، بلکه در بحث تأمین آب آشامیدنی و اکوسیستمهای طبیعی نیز مشکلات جدی ایجاد خواهد کرد.
همچنین، مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان گلستان اعلام کرد که از ابتدای سال آبی جاری تا پایان دیماه، حجم آبهای سطحی این استان ۸۹ میلیون متر مکعب کاهش پیدا کرده است. ایرج حیدریان افزود: این میزان نشان می دهد که حجم آبهای سطحی استان گلستان نسبت به سال گذشته ۴۱٪ و نسبت به دوره بلندمدت ۶۳٪ کاهش داشته است.
به گزارش رکنا، فرهاد سرخوش، مدیر امور استان های سابق ستاد احیای دریاچه ارومیه با اشاره به انتقال کامیونی برف به دریاچه ارومیه که پس از بارش های اخیر صورت گرفته است، گفت: این حجم از برف تأثیر چندانی بر احیای دریاچه نخواهد داشت، زیرا دریاچه ارومیه برای رسیدن به تراز اکولوژیک خود به حدود ۱۳ میلیارد مترمکعب آب نیاز دارد. در حال حاضر تنها حدود یک میلیارد متر مکعب آب در این دریاچه موجود است.
مدیر کل مدیریت بحران استان اصفهان از کاهش ۷۶ درصدی حجم آب در سد زاینده رود نسبت به میانگین بلندمدت خبر داد و گفت: در حال حاضر حجم آب این سد به ۱۴۶ میلیون متر مکعب رسیده که تنها ۱۲٪ از ظرفیت این سد را شامل می شود.
منصور شیشهفروش افزود: میانگین بارش استان اصفهان از اول مهرماه سال جاری تا کنون ۴۲ میلیمتر ثبت شده که کاهش ۶۰ درصدی نسبت به میانگین بلندمدت را نشان میدهد. این کاهش بارندگی در شهر اصفهان ۷۰٪، در شرق اصفهان ۸۰٪ و در مناطق غرب و سرشاخههای زایندهرود نیز بیش از ۷۰٪ بوده است.
به گزارش تابناک، مدیر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقهای استان البرز اعلام کرد که در حال حاضر میزان آب در سد کرج نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۲۰٪ کاهش حجم ذخیره دارد. رجحان سزاوار ضمن اشاره به اینکه ۸۴٪ سد کرج خالی است، اظهار داشت: اکنون نسبت به مدت مشابه سال گذشته با کاهش ۳۰ درصدی بارندگی مواجه هستیم و نسبت به میانگین بلند مدت ۵۰٪ عقب هستیم.
از سوی دیگر، مدیرعامل آب و فاضلاب مازندران انشعابات غیرمجاز را یکی از دغدغه های اصلی در تنش آبی این استان عنوان کرد و گفت: برای حل این مشکل اقداماتی مانند خرید انشعاب مجاز و قانونی توسط مشترکین باید صورت بگیرد.
به گزارش ایرنا، معاون امور عمرانی استانداری خوزستان عنوان کرد که بین ۹۳٪ تا ۹۵٪ از مصارف آبی این استان از منابع آب سطحی تامین شده و تبعات این مساله مانند خشکسالی و تغییرات اقلیمی در این استان سریعتر از دیگر مناطق کشور نمایان می شود.
مهران علم الهدی در ادامه گفت: میزان بارندگی در کشور طی ۱۵ سال گذشته نسبت به دراز مدت حدود ۱۹ میلیمتر کاهش یافته است. در طی سه دهه اخیر منابع آب تجدید شونده کشور از ۱۳۰ میلیارد مترمکعب به ۱۰۳ میلیارد مترمکعب کاهش یافته و در حال حاضر در مخازن سدهای کشور با کسری حدود ۱۵۰ میلیارد مترمکعب آب مواجه هستیم.
بحران فرونشست زمین در ایران
یکی از مسائلی که در اثر برداشت بیرویهٔ آب زیرزمینی رخ میدهد، فرونشست زمین است. امری که به گفته برخی از کارشناسان، عدم مدیریت آب های سطحی موجود توسط مسئولان متولی و نهایتا اقدام به برداشت بیش از حد از آبهای زیرزمینی، رشد به سزایی به آن می بخشد. نشست زمین باعث ایجاد شکافهای عمیق در سطح زمین، کج شدن لولههای چاه، خرابی ساختمانها و نهایتا ایجاد تلفات جبران ناپذیر برای انسان ها و دیگر موجودات زنده می شود.
به گزارش آفتاب نیوز، علی بیتاللهی رئیس بخش زلزلهشناسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با بیان اینکه فرونشست زمین در ایران به دلیل کاهش سطح آبهای زیرزمینی به یکی از بحرانهای جدی زیستمحیطی کشور تبدیل شده است، اظهار کرد: کاهش سطح آب زیرزمینی باعث فشرده شدن لایههای خاک و نشست زمین شده است، این مسئله به دلیل افزایش تعداد چاههای آب، که تعداد آنها به حدود یک میلیون حلقه برآورد میشود، تشدید شده است.
علی بیتاللهی رئیس بخش زلزلهشناسی در ادامه افزود، بر اساس دادههای پردازششده، بیشترین وسعت فرونشست در استان کرمان گزارش شده است. فرونشست زمین به بحرانی ملی تبدیل شده و ۴۰۰ شهر ایران را در معرض خطر قرار داده است. استانهای البرز، تهران، اصفهان، خراسان رضوی، فارس و حتی استانهای پربارشی مانند گلستان و مازندران نیز از این پدیده در امان نبوده اند.
وی در ادامه گفت: خطوط جادهای و ریلی، خطوط انتقال نفت و گاز، شریانهای حیاتی برق و همچنین آثار تاریخی و فرهنگی کشور نیز در معرض آسیب جدی از پدیده فرونشست هستند.
بیتاللهی در پایان تاکید کرد: بحران فرونشست زمین در ایران با مدیریت جدی قابل کنترل است، با این حال، نبود اقدامات ملموس و پیگیریهای مسئولانه در کشور، این پدیده را به یکی از چالشهای مداوم و نگرانکننده کشور تبدیل کرده است.
در گزارشی دیگر به نقل از همشهری آنلاین، حمید جوانی، شهردار منطقه سه تهران ضمن اشاره به پیامدهای خطرناک فرونشست زمین گفت: کاهش سطح آبهای زیرزمینی، ساخت بناها و ساختمانهای جدید با وزن بالا در مناطقی که زیرساختهای نامناسبی از آبهای زیرزمینی دارند و همچنین تغییرات اقلیمی از دلایل این تهدید جدی در شهر تهران است.
حمید جوانی در ادامه افزود، از دیگر عوامل موثر در فرونشست زمین میتوان به ترکیدگی لولههای آب اشاره کرد. سالها از اجرای سیستم لولهکشی آب در تهران میگذرد و این لولهها به مرور زمان پوسیده، نشست کرده و ترک خوردهاند. فشار ناشی از بار ترافیک و تغییرات محیطی نیز میتواند به ترکها و نشستها دامن بزند. نشت آب از لولههای آب شرب نیز در سطح شهر تهران، به شستهشدن زیرسازی خیابانها و کوچهها منجر شده و یکی از دلایل اصلی فرونشست زمین به شمار میآید.
بحران پسماند و آلاینده های محیط زیستی
به گزارش مهر، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان ری گفت: برخی از فعالیتهای آلاینده هوا از طریق ضایعات سوزی و پسماندسوزیهای گسترده شبانه است. در گشت و پایش شبانه محیط زیست ماموران اداره حفاظت محیط زیست این شهرستان به یکی از واحدهای نفتی و پالایشگاهی به علت آلودگی، اخطاریه محیط زیستی ابلاغ شده است.
محمد رستگاری در ادامه افزود، در محدوده کمربندی دوم هم چند مورد ضایعات سوزی در حاشیه محور مواصلاتی مشاهده شد که بلافاصله نسبت به اطفا آن از سوی مأموران اجرایی این اداره اقدام شد.
در گزارشی دیگر به نقل ایرنا، معاون خدمات شهری و محیط زیست شهرداری منطقه ۱۲ تهران از کشف ۱۰ تُن مواد بازیافتی و غیرقابل بازیافت در یک واحد مسکونی قدیمی و غیرمجاز در این منطقه خبر داد وگفت: در پی شکایت شهروندان مبنی بر انتشار آلودگی، بوی بسیار نامطبوع و تعفن از داخل یک ملک قدیمی و غیرمجاز جمعآوری و دپوی انواع مواد بازیافتی و غیربازیافتی در محدوده ناحیه شش، موضوع از طریق مراجع قضایی پیگیری شد. با دریافت حکم تخلیه ملک مذکور از دادستان، اقدامات لازم برای تخلیه زبالهها از این ملک انجام شد.
فرزاد هنرور درباره اجرای عملیات پاکسازی و تخلیه ملک مسکونی غیرمجاز دپوی زبالههای بازیافتی اضافه کرد: مالک این ملک قدیمی به مدت چند سال انواع موارد بازیافتی و غیر بازیافتی را از سطح معابر و خیابانها را جمعآوری و در فضای حیاط و محوطه خانه دپو کرده بود، پس از گذشت چندساعت با همکاری اداره مدیریت پسماند معاونت خدمات شهری و محیط زیست شهرداری منطقه ۱۲ تهران و با همکاری و مشارکت اداره خدمات شهری این منطقه، عوامل اجرایی ناحیه شش، کلانتری بهارستان و همچنین نیروهای اجراییات شهرداری، پاکسازی و تخلیه انواع زباله و پسماند از داخل این ملک انجام شد.
به گزارش اعتماد، رودخانههای «زرجوب» و «گوهررود» به عنوان نمونههایی از آلودهترین رودهای جهان شناخته میشود. ریشه آلودگی شدید زرجوب و گوهررود به نقص سیستم جمعآوری و دفع فاضلاب شهر رشت برمیگردد.
در این گزارش آمده است، مردم شهر رشت، به ویژه ساکنان حومه این رودخانهها سالهاست با مشکلات زیستمحیطی که شاید عیانترین آن آلودگی بصری و بوی نامطبوع فاضلابی که از چندین دهنه سرازیر میشوند، مواجه هستند. عمده فاضلاب شهری و پساب شهرک صنعتی رشت با توجه به نبود سیستم جمعآوری اصولی و تصفیهخانه شیرابه به این رودها منتهی میشود. با بالا آمدن آب این رودخانهها هنگام بارش باران علاوه بر سیلاب باعث جاری شدن فاضلاب در شهر رشت طی روزهای اخیر شده است.
بدون نظر
نظر بگذارید