خبرگزاری هرانا – به دنبال سهل انگاری شهرداری در اجرای طرح زنده گیری سگها و رها سازی لاشه سگها در منطقه تفریحی هزار پیچ، اکنون و در آستانه فصل گرما لاروهای ناقل بیماری بیخ گوش گرگانیها سلامت مردم را تهدید میکند.
به گزارش هرانا، روزنامه خراسان در ویژه نامه گلستان طی گزارشی با اشاره به مخاطرات جدی ناشی از رهاسازی لاشه سگها در منطقه تفریحی هزار پیچ گرگان نوشت: هزارپیچ، منطقهای گردشگری در گرگان که سال هاست بر سر آن به خاطر موضوعات مختلفی مانند تخلیه فاضلاب انسانی و دپوی زبالهها و اقداماتی برای ساخت و ساز مناقشاتی وجود دارد اما این بار موضوعی که توجه ما را دوباره به هزارپیچ جلب کرده وجود تعداد زیادی لاشه سگهای مرده در میان فاضلابهای انسانی است. اینها لاشه سگهایی هستند که در پی اجرای طرح اتلاف سگهای ولگرد در این منطقه رها شدهاند. طرح اتلاف سگهای ولگرد که با هدف سلامت انسانها انجام میشود، اما رها کردن لاشهها، خطرات و مشکلات بسیاری را برای سلامتی انسانها به دنبال دارد.
لاروهای ناقل بیماری بیخ گوش گرگانیها
نماینده انجمن حمایت از حیوانات در استان درباره این مسئله میگوید «وقتی وارد این منطقه شدم دیدن لاشه حیواناتی با هزاران هزار لارو حشره بر روی آن و بوی تعفن حالم را بد کرد. این منطقه که محل دفع فاضلاب انسانی هم است در چند کیلومتری سایت اداری استانداری، بیمارستان تامین اجتماعی و کارخانه شیر پگاه گلستان قرار دارد. لاروهای روی اجساد این حیوانات پس از مدتی به مگس تبدیل شده و ناقل انواع آلودگیهای موجود در این منطقه خواهند بود و آن را به مراکز مجاور منتقل خواهند کرد».
دکتر مسعود شکیبا که سال هاست به عنوان دامپزشک در گلستان فعالیت میکند ادامه میدهد «از روی لاشه سگها مشخص بود که با گلوله کشته شدهاند. این در حالی است که از سال ۸۷ دستورالعملی توسط وزارت کشور به تمامی استانداریها ابلاغ شد که کشتن سگها را با گلوله ممنوع اعلام کرد. بر اساس این دستورالعمل سگها باید به صورت زنده گرفته شده و پس از معاینه، سگهای سالم عقیم سازی و در مراکزی نگهداری و به افراد متقاضی واگذار شوند. سگهای مریض هم با روش مخصوص کشته و دفن شوند».
وی بیان میکند که اساسا اطلاق سگهای ولگرد به این موجودات درست نیست. اینها سگهایی هستند که یا پیر شدند و یا زایش جدید سگهای روستا و گله هستند و به واسطه قلمروجویی دفع شدند. برخی نیز دچار بیماریهای قارچی وگری شده و رانده میشوند. بنابراین اینها سگهای رها شده هستند.
شکیبا میگوید «تولید مثل و تکثیر موجودات، تابعی از شرایط مساعد محیطی است که یکی از مهمترین موارد آن بحث تغذیه حیوانات است. ضعفهای کنترلی باعث تکثیر و گسترش آنها شده است. در صورتی که اگر سطح بهداشت به ویژه در روستاها بالا برود و مواد غذایی در دسترس سگها کم شود، بتدریج میزان جمعیت این حیوانات هم کنترل میشود».
وی با اشاره به عقیم سازی این حیوانات ادامه میدهد «اگر به صورت ضربتی برای عقیم سازی سگها هم اقدامات لازم انجام شود از میزان تکثیر آنها به شدت کاسته میشود».
برای دفن لاشهها کوتاهی شده که دیگر تکرار نخواهد شد
معاون خدمات شهری شهرداری گرگان درباره دفن نکردن لاشه سگها و رهاسازی آن در فاضلابهای منطقه هزارپیچ مدعی شد: «شهرداری طبق قراردادی که با پیمانکاران بسته طرح اتلاف سگهای ولگرد را اجرا میکند و این برای اولین بار است که دفن بهداشتی لاشهها انجام نشده است. این کوتاهی بوده که حتما تذکرات لازم درباره تکرار نشدن آن را میدهیم. دفن لاشهها قبلا در منطقهای در هاشم آباد انجام میشد اما بتازگی چون ظرفیت این منطقه پر شده، لاشهها به محل دفن زباله در هزارپیچ منتقل شده است».
محمدرضا اسفندیاری درباره دستورالعملی که در سال ۸۷ به شهرداریها ابلاغ شده بیان میکند «طبق این دستورالعمل سگها باید بیهوش و عقیم سازی شوند. ما نیز این مسئله را در کارگروه پسماند استانداری پیگیری کردیم که سازمان پسماند تعدادی قفس را در سایت زباله آق قلا تهیه کرد اما امکان انتقال سگها به آنجا وجود ندارد. اجرای این طرح علاوه بر تجهیزاتی مانند سلاح و فشنگ بیهوشی نیازمند مکانی با چندین اتاق برای حضور پزشک و اتاقهای نگهداری و جراحی سگها است که فراهم کردن همه این امکانات نیازمند زمان و بودجه است».
وی با اشاره به اینکه شهرداری تعدادی سلاح بیهوشی خریداری کرده میگوید «استفاده از این سلاحها محدودیت خاص خودش را دارد مثلا از فاصله دور نمیتوان به سگها شلیک کرد از سوی دیگر فشنگهای بیهوشی در دسترس نیستند. عملیات زنده گیری سگها هم بسیار مشکل است. اما با این وجود ما همچنان به دنبال در اختیار گرفتن زمینی در حاشیه گرگان برای اجرای طرح عقیم سازی سگها هستیم».
حقوق حیوانات مهم است اما سلامتی انسانها در اولویت ماست
رئیس مرکز بهداشت گلستان درباره این مسئله میگوید «مسئله اتلاف و دفن سگهای ولگرد به پیمانکاران شهرداری سپرده شده و با نظارت آنها انجام میشود ما هم گاهی بر این مسئله نظارت داریم و در توان ما نیست که به صورت لحظه به لحظه ناظر کار پیمانکار شهرداری باشیم».
وی درباره مصوبه ابلاغی در زمینه زنده گیری و عقیم سازی سگها میگوید «در بخشهایی از این مصوبه آمده که در مناطقی که هنوز امکانات لازم راه اندازی نشده میتوان کار اتلاف سگها را با گلوله انجام داد. شهرداری گرگان با وجود پیگیریها هنوز نتوانسته سیستم لازم را راه اندازی کند و تا آن زمان ما ناچاریم به روش گذشته کار کنیم».
بدون نظر
نظر بگذارید