اعتصاب صدها کارگر در مجتمع های پتروشیمی بندر امام و ماهشهر
خبرگزاری هرانا - اعتصاب کارگران مجتمع پتروشیمی بندر امام در اعتراض به تحقق نیافتن خواستههایشان از روز یکشنبه تاکنون ادامه دارد.
به نوشته وبسایت اتحادیه آزاد کارگران ایران، کارگران مجتمعهای پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر نیز به این اعتصاب پیوستهاند. کارگران اعتصابی دو خواسته دارند؛ حذف شرکتهای پیمانکاری و امضای قرارداد مستقیم با کارگران.
این خواستهها بر اساس مصوبه دولت محمود احمدینژاد در سال ۱۳۸۴ برای انعقاد قرارداد مستقیم با خود کارگران مطرح شدهاند.
به گزارش رادیو فردا و به نقل وبسایت اتحادیه آزاد کارگران ایران، اعتصاب پس از آنکه این دو خواسته کارگران تحقق نیافت، در روز یکشنبه آغاز شد.
مهدی کوهستانینژاد، مشاور کنفدراسیون بین المللی اتحادیههای کارگری و عضو کنگره کار کانادا، به رادیو فردا میگوید: «دلیل آغاز این اعتصاب، کارشکنی کارفرماها بوده است و کارگران برای تحقق خواستههایشان به میدان آمدهاند.»
وی میافزاید: «کارگران اعتصابی همچنین خواستار دریافت مزایای دیگری مانند پاداش تولید و بدی آب و هوا هستند.»
آقای کوهستانینژاد همچنین از بیتوجهی دولت به مشکلات کارگران انتقاد میکند و میگوید: «ایران در سال آینده باید به خاطر وجود تبعیض در محیط کار به سازمان بین المللی کار پاسخگو باشد.»
پیش از این، حدود ۱۵۰۰ کارگر مجتمع پتروشیمی بندر امام به مدت ۱۱ روز، به همین دلیل، در فروردین ماه دست به اعتصاب زده بودند، که در پی امضای توافقنامه کتبی با نماینده ماهشهر در مجلس، فرماندار ماهشهر، رئیس اداره کار و امور اجتماعی این شهرستان و همچنین نمایندگان مدیریت این مجتمع به اعتصاب خود پایان دادند.
بر اساس این توافقنامه، مدیریت مجتمع پتروشیمی بندر امام از کارگران، سه ماه مهلت گرفت تا مراحل اجرای مصوبه برچیده شدن شرکتهای پیمانکاری و انعقاد قرارداد دسته جمعی را به انجام برساند.
در عین حال، قرار شد مزایایی که به پرسنل رسمی داده میشود، مشمول کارگران پیمانکاری نیز بشود.
در آن هنگام، اعتصاب ۱۵۰۰ کارگر مجتمع پتروشیمی بندر امام از حمایت صدها کارگر شرکتهای پتروشیمی در منطقه ویژه ماهشهر، از جمله امیرکبیر، خوزستان، شیمیایی رازی، تندگویان، بوعلی و اروند، برخوردار شده بود.
موضوع لغو واسطههای پیمانکاری و ایجاد قراردادهای مستقیم با کارفرمای اصلی در ماههای اخیر از جمله خواستههای کارگران در ایران بوده است.
این خواسته از جمله در کارخانههای ذوب آهن اصفهان و ایران خودرو و همچنین پتروشیمی تبریز عنوان شدهاند.
در همین حال، وبسایت قانون آنلاین روز چهارشنبه گزارش داد که تعدادی از کارگران کارخانه آونگان اراک در اعتراض به دریافت نکردن ۱۸ ماه حقوق خود در مقابل مجلس شورای اسلامی تجمع کردند.
یکی از کارگران معترض به وبسایت قانون آنلاین گفته است: «همسر و بچه من مرضند. بچه من دیبات دارد و من باید ماهی ۳۰ هزار تومان برای خرید آمپول هزینه کنم. همسرم ماز من میخواهد که با خرجی به خانه بروم. به من بگویید که چکار کنم؟ چه کسی باید مشکل من را حل کند؟ به چه کسی باید بگویم که زندگیام دارد از هم میپاشد؟»
به نوشته وبسایت قانون آنلاین، یکی دیگر از این کارگران گفته است: «دو سال است کاری برای ما نکردهاند. ۹ ماه از مصوبه دولت میگذرد و هنوز پولی پرداخت نکردهاند.... با وعدههای آقایان که نمیشود جواب طلبکار را داد، آیا با این وعدهها میشود پول شهریه مدارس بچهها را داد؟ آیا میشود خرج دوا و دکتر را داد؟ آیا میشود لباس و خوراک برای خانواده خرید؟ سوال من از آقایان این است که امروز کشور ما، به تمام دنیا کمک میکند، چرا یک نفر به داد کارگران نمیرسد؟»
آونگان، اولین و بزرگترین کارخانه تولیدکننده دکلهای برق در خاورمیانه بوده، اما به نوشته وبسایت قانون آنلاین، تمام قسمتهای این کارخانه تعطیل شده است.
بررسی موارد حقوقی نقض شده در این گزارش:
- بخش د ماده ۷ میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی: استراحت ـ فراغت و محدودیت معقول ساعات کار و مرخصی ادورای با استفاده از حقوق و همچنین مزد ایام تعطیل رسمی کارگران به رسمیت شناخته شود.
- بند ۱ ماده ۲۳ اعلامیه جهانی حقوق بشر: هر شخصی حق دارد کار کند، کار خود را آزادانه برگزیند، شرایط منصفانه و رضایت بخشی برای کار خواستار باشد و در برابر بیکاری حمایت شود.
- بخش الف ماده ۷ میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی: اجرتی که لااقل مزایای کافی برای کارگران و خانوادهشان طبق مقررات این میثاق، محیا میکند؛ به رسمیت شناخته شود.